任天堂社長:“遊戲是否有趣,其實與硬體效能無關”.

138 回覆
430 Like 23 Dislike
唔止香港,世界各地都有
同埋攝影又唔單止作為一門藝術,人地生咗個仔想影好少少留個念又都好合理

反而我覺得對比天份,缺乏討論嘅能力仲大問題,幾多人影相唔錯,但唔識討論(當然你都可以話佢天才波 吹咩
同意

咁減價啦屌你
MHW出PC個陣PS撚棄曬PS,寧願重新打過
打開PC多數有埋PS/Switch,咁先玩到 exclusive
其實係要買岩你既器材, 唔係買最貴既器材

而家屋企成個防潮櫃滿曬但淨係用支28同50mm, 最多加部航拍機同手機
30fps點睇
買張3060都三千銀啦, 買多部PS5/ switch/ 三修都唔係大問題, 最大問題係無時間打機啫
PS4 30fps 都鎖唔到
valheim
好多香港人都唔識做選擇,揀科揀大學乜柒都老豆老母揀,由細到都大都唔知自己想要咩(特首都係人地幫你揀)
老老實實幾廿歲男人為果幾皮野器材係度單單打打覺唔覺得醜?

如果仲係學生都明白
但幾十歲人眼界仲係眼紅人攝影器材好貴係咩事
十幾萬其實香港好多人一日半日就搵到
出黎做野身邊個個買隻錶百幾萬當食餐飯
買法拉利林寶都家常便飯唔會貼ig比人知
有無人會日日出post屌人無賽車手技術唔好買超跑?
錢多選擇多, 無錢咪唔使選擇, 因為你無得選擇
大把人入到U先知自己唔鍾意個科
再講,就算只係中產,行轉海港城d 女人排到比人撚咁買個手袋都幾萬蚊都十幾萬都有
價錢都屌打d 器材
男人用相機野做優越感會唔會核突左啲
其實就係效能到左一定程度就係睇遊戲性
再高唔會增加吸引度

過往歷史差唔多代代最強規格都輸

雖然switch又真係弱雞d,但佢明顯主攻唔係家用主機而係手提
家用似順便
你老豆老母有錢你可以根興趣揀乞食科都無人理, 你住公屋出身走去讀文科睇下俾唔俾你屋企人屌到開花, 問你交咁多學費點解唔讀D搵食科
樓豬不如叫連登仔開post寫明係器材定技術分享
當年係手機game大行其道既時候重新殺返個handheld console market出來

仲要第一隻game(BOTW)係贏盡所有過往甚至幾年後既game
畫質都係一部分
好食嘅嘢 賣相唔好 都係冇人會食

廠商立場就係要同對手競爭
佢哋出產品都一定有做research 睇下user要咩

你討論相機緊係講spec
討論相就係講番相本身

點解講講下機就要講番相

好食嘅嘢賣相唔好太差就ok啦
賣相好嘅嘢原來唔好食嘅就得淡笑啦
Switch太弱雞
好睇啲game有冇特登為佢而寫
Exactly
以拍片嚟講
8bit10bit 出嚟效果差好撚遠
Base ISO高低亦都影響到畫面
慢快門又要睇你部機拍到幾k 幾多FPS
器材影響其實好撚大
如果唔睇邊個講 其實幾啱
依家啲game倒模咁都冇邊隻記得
但gba啲game我仲好深印象

就好似俾幅巴洛克嘅畫我
靚就靚 但得個擺字囉
睇女不如考慮玩xenoblade 2
其實就算 GTA 都唔係谷盡硬件性能去做,好多低階機中亞地區換唔切,或者被人拎左去掘礦....
所以計劃個時就已經諗去整來包括大量配備要求更為重要。
不過任天堂的策略係好,但是 console game 始終都係反趨勢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞