其實點樣先可以調整到心態 唔好比股票影響到生活

265 回覆
413 Like 33 Dislike
我決定以後只會盤前睇,開盤睇,第二朝起身睇
GME 撚係正股咩 同埋就算正股都有波幅,都會長跌不止
驚閪既意思係相對波動有限,同埋有時間比你去做反應,唔係買左唔會輸
set 左止蝕最多咪輸你止蝕個數,咁仲驚咩閪
新手唔好見到人地用幾日時間賺幾萬或者幾十萬美金就想拎身家搏一鋪先得架,果d只係-6咋,成功先po出黎,不知幾多人輸到血本無歸

唔好FF咁多一夜致富,本金小你可以當賭場玩,求個開心求刺激,輸咗冇咩所謂;本金大既,就乖乖地搵中長線股買,TSM、AKXX、TQQQ、QQQ等等,呢D股好少跌超過10%,回調都唔太驚,但過一兩年利潤就好豐厚

當你投資一球野,一兩年正正常常升10~20%,都輕鬆賺多十幾萬,再滾落去,十年後幾球野不是夢!
你買得太大
你買得太大
正股都好啲 長線 健康啲!
指數真係影響生活 成日睇
分散投資,唔好all in
如果係之前中國人壽5x嘅時候買....
咁都係跌幾%姐
都會緊張架
琴晚2點幾訓覺嗰陣set咗買入,會較鬧鐘4點50分起身望一望入唔入到,第二朝又要8點起身繼續返工
會緊張係人之常情,但最緊張係唔好俾情緒影響而做錯決定
當玩game心態 預咗會輸先好開始
當放入銀行咁 正如銀行戶口你都唔會成日睇啦
少啲短炒
多啲買完放係度

唔好炒港股
唔好睇咁多連登
10年,有啲人買call 一晚都賺幾倍啦
均價3百幾嘅我 琴日跌到40都面不改容
係呀,但果個唔係你呀嘛
一切都係經驗 樓主肯克服呢種心理代表有潛質
太太
我而家半倉
揸住10隻左右
Watchlist有1x隻想入
前幾日跌市完全無感覺
必經階段, 好快你會長化

買股票係為咗改善生活,如果因為咁而影響到生活係得不償失,所以點解月供係一個好好嘅方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞