其實點樣先可以調整到心態 唔好比股票影響到生活

265 回覆
413 Like 33 Dislike
我係投資新手 係上年12月頭入市
最近發現到自己一個好嚴重嘅問題
就係完全比股市影響到自己生活
時時刻刻都諗住股票
成日開個app出黎睇 日平均開app時間超過2hr
如果買中嗰隻股一升 心情就好好
一跌心情就好差 就會開始係咁諗止唔止蝕
如果做錯決定 eg miss咗隻股/高買低賣 就會係咁屌自己點解咁傻

琴晚又跌到仆街 又睇咗成晚
之後就係到諗 我想賺錢 都係想改善生活
但宜家搞到自己生活都被影響
咁有咩意思

其實有野心態/行動上嘅野可以學去改善呢樣野?
我就快想自殺
2月豬緊3000蚊
買正股 del app 三個月開番黎睇
你買得太大
證明樓主你唔係用緊閒錢, 同時承受唔起風險
我睇一到跌市你隨時想自殺都似
你買得太大
你買得太大
減低注碼,例如近幾日我個倉位都跌左6~7%,但都依然係 profit cusion 入面,用 profit 黎玩就唔驚,如果你注碼係跌10%咁已經喊曬,我認為心態未調整到就先調整注碼,唔好玩太大

定立策略,set 止蝕位,目標價,策略好多款,你學多啲先,揾啱自己既

調整風險,你買GME,大麻嗰啲係應該 keep 住睇,買正股咪無事囉,正股驚閪

同埋唔好將啲數字同現實生活聯想,例如跌十萬會冇左幾多部PS5 之類
減少聯想就可以減少壓力
你買得太大
你過度期待炒股可以改善生活...
喺我角度,睇既時間長度唔係一個大問題,例如我將佢作為一個事業或者競賽賽道去睇,用時間去學習同了解係OK的

關鍵係你點樣去看待,日日用時間剩係識睇啲數字,升升跌跌就影響心情,咁同入賭場冇乜分別

先由小注了解自己,再調整心態或者睇番自己適合點去玩
贏錢就得
買收息股 > Del app > 10年後再睇
輸撚晒去就唔洗再煩
祝你新年無憂無慮
驚就玩模擬倉囉
模擬倉唔得的,學唔到野同拎唔到經驗
只係用黎試啲功能同啲制既擺位
玩多一年你就會佛系
一係入voo
一係研究其他玩法e.g. wheel strategy
唔好all in 就無事
如你有100萬 只放50入去, 就易點調整心態
唔好買咪得
del app 大法
靠炒股改善生活 係應份喎
豬錢我會去call走地g當食咗𡃁模
新手係咁,輸得多你就會慢慢習慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞