其實點樣先可以調整到心態 唔好比股票影響到生活

265 回覆
413 Like 33 Dislike
經歷一次股災 隻隻股跌30%以上
再經歷熊變牛 就可以調整到心態
二至四月,通常係股市會波幅好大,樓豬我建議你趁低位買大型企業既龍頭股 strong hold,例如「港:388/700」 、「美:TSM/Arkk/NVDA/SQ/Amzn/Shop」etc。

因為你都知呢D股票,你買左佢,無論升與跌,都唔需要再睇,咁你既心理壓力就會好細~
樓主有改變心態既諗法已經係邁向成功既一步。股票市場上心態比技術更重要。樓主繼續嘗試 控制返細d 既注碼等自己情緒上接受到先慢慢加上去 會慢慢習慣 你會成功的。

對比出邊大量無營養既post同回覆,呢d post更有意義 出邊日日吹股災,又叫人all in, 又話正股驚閪,stronghold, 止蝕係懦夫行為... 呢d記得睇完就算
我係A0 係上年12月頭鍾意咗女神
最近發現到自己一個好嚴重嘅問題
就係完全比女神影響到自己生活
時時刻刻都諗住女神
成日開個whatsapp出黎睇女神有冇覆我 日平均開whatsapp時間超過2hr
如果見到女神秒覆我 心情就好好
一見到女神在線上但無覆我 就會開始係咁諗女神係咪同第二條仔講緊嘢
如果做錯決定 eg 約女神去街但畀佢reject 就會係咁屌自己點解咁衝動

琴晚女神又已讀不回 睇咗成晚whatsapp佢都無覆
之後就係到諗 我想追女神 都係想出pool改善感情生活
但宜家搞到自己生活都被影響
咁有咩意思

其實有野心態/行動上嘅野可以學去改善呢樣野?
你不如google 下正股點解先, 咪人講你又講
2年幾前夠有人話tsla 係妖股
你想像下你既錢只係去左第個連登仔到
青春真好
剛接觸一定係咁架啦
過多十年八載,又輸過甘,又坐過好耐艇,就麻木了
跌到個個都話drop to 0果陣就建倉
eg. 5號仔30果時 tsla舊年腰斬果陣
第一,你玩太大
第二,跟貓巴玩更稱心
收息股有邊隻唔妹
買一隻你認為基本面同長遠前景值得買嘅股票
同埋最重要有風險管理
你自然會食得安瞓得落
google 左,即係GME 係正股又係妖股 thx
簡單啲講, 樓豬唔係比股票影響到生活, 佢只係一個價格敏感型消費者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞