其實點樣先可以調整到心態 唔好比股票影響到生活

265 回覆
413 Like 33 Dislike
1)輸得唔夠多
2)贏得唔夠大

做齊上面兩樣,好快就佛系
輸哂咪唔洗煩
可唔可以解釋下3
唔買咪得
唔好諗住股票唔係賭
我依加每日都會SET個位比自己走
走得到就走
走唔走又到聽日再SET過
初初買股係本住認同間公司信念
長擺起碼好過擺銀行
但係一落場 就會不停比數字迷惑
人係有惰性 一體驗過坐喺度禁個制 幾個鐘就賺咗幾日糧 個種對賺快錢嘅慾望只會越嚟越大
咁有止蝕嘛,唔會輸太多既
用閒錢玩
坐得起 完全冇擔心過
咁上心
你day trade 咪算
張自己1個鐘ob放, 賣完即刻del 隻股
直至蝕錢先會入聖人mode
好似打飛機咁
買股票唔係投資 而係買快感 買觀能刺激
唔好買妖股
唔好短炒
唔好大包圍 集中玩兩至三隻
屌,
最尾果句講得好啱,
真係唔好同現實聯想
我就係成日諗
"屌, 遲D 放就賺到樣乜乜乜"
咁樣好辛苦
你咁嘅心態點玩啊
從來玩股票都係用自己唔等洗嘅錢
keep SH 終有1日攞得返
立即賣晒啲貨,取消戶口

你依家心態同賭鬼無分別,再唔走下一步就係輸小小就亂買去追,然後越追越死到本輸鳩埋,跟住借錢再追,然後再仆街輸晒,結果老破完場
你買得太太
輸獲金既 之後個d升升跌跌就無曬感覺 信我
U buy duck too big
同你一樣都係12月頭開始
我覺得就買左就唔好後悔
你都係信得自己眼光先買姐
唔信自己眼光就鳩買同你入賭場有咩分別
琴晚我都冇左20% 都差唔多廿萬HKD
平常心面對 揸緊信念
我都係揸緊信念揸到由八萬本變百三萬
慘得過我由下午5 點望到凌晨5 點
以前同你一樣,自從唔睇到咁短線,控制注碼,買之前諗清楚幾時要止蝕,蝕個筆錢承唔承受得起,呢排就算跌都係profit入面扣,就算輸晒d profit都唔怕,因為好多股係買中長線,你隻隻股兩三個星期就轉,比你低價買到TSLA 都冇用

同埋唔好咁on9 升市就下下高J,跌市就止蝕,呢個玩法輸9成
其實點為止用緊閒錢? 我個盤1%波幅都等於我1個月生活費(無借錢孖展),上落都好緊張。

但係其實股票理應完全唔影響我生活,因為我生活費只係佔我人工2成,其他全部都係儲/投資。

一跌市我都想打自己。
叫你唔睇你唔可能
減少睇既次數同時間
開市望一轉 然後落樓跑步 同條女散步乜都好
遠離你部電話

返上去沖涼訓覺
Etf唔會跌咩屌你老母,當自己老屎忽串鳩人?
成班傻閪好似股神咁教人,收收皮先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞