其實點樣先可以調整到心態 唔好比股票影響到生活

265 回覆
413 Like 33 Dislike
你要諗一諗自己target係股票市場入面想achieve既係咩, e.g.,短期利益 / 長期股資 / 抗通脹, 無限QE etc
GME 唔係正股係咩? 佢係俾人炒起炒落啫, 佢的確係正股喎, 有一間存在而且經營緊的公司, 又唔係衍生工具, 又無槓桿
一開頭係咁
聽完大家講 決定減倉
再轉倉去etf同台積電
雖然今次震一震又唔見咗成萬
宜加又放好似高買低賣咁
不過都係怕如果真係熊市到
心態支持唔住
都係生活重要啲
唔係指跳動怪異,不合常理就叫妖股咩?
我覺得星期六日好寂寞空虛凍
妖股都係正股黎
Kelvin 明白嘅!唔好玩股囉
沽哂d股票去囉!
你成日都心情唔好㗎By the way !因為好多人唔想隻股跌但係都會跌架!
by the way Kelvin !
我俾一個嘅建議你!心理質素唔夠既!Quit 咗股票市場!
得唔得?
O 唔Ok?
你知唔知有幾多人高追Tesla 但係都冇放呀?你知唔知呀?
因為信念嘛Kelvin!
得唔得?
兩種嘢!第一種嘅就係唔鍾意嘅!
Quit 咗股票市場去!
因為我會guarantee一樣野!
你會不停咁屌人老母!
唔好問啲咁幼稚嘅問題!
唔好話你丫!我都想d股升
但係點樣??
你識唔識炒股呀?
點解有人唔洗番工?
因為佢All in Tesla 嘛!
如果你唔明白呢一個道理!
我相信你唔係點炒股嘅人黎!
唔識嘅!可以學!
得唔得?
Kelvin !
唔鍾意Tesla 嘅可以沽哂佢!
好唔好??
呢一個係我俾你嘅建議黎嘅!
You don’t like it!
Quit it!!
Don’t Complain!
唔好係度!係度neg !
係度complain!
唔好做個小朋友做嘅嘢!
得唔得?唔鐘意Quit!
係咪?
而家呢個!呢個唔鍾意嘅Get out!
可唔可以?明明白?
喺咪好簡單一個邏輯啊!
就係咁樣架咋Ching!
然後果50萬蟹左
見到出面又火箭升空
於是又放25萬入去
Loop
Dollar cost averaging
Low cost low fee index Etf
供20年
認真 如果買股票無自信玩得好/覺得負擔太重既
會建議你買基金 等專人幫你打理
我呢個月無左一部tesla
個個想改善生活,唔通個個都改善到生活咩
契媽,tqqq
買tsm arkk 啦升又開心 跌又可以加倉 無壓力
All in gme唔洗睇價 等ss
drop to 0
當你有防守力果時就得
小弟一開始玩果時 一日輸幾百鎂就想死
依家一日上落一萬幾千都冇問題
美股有樣好 就係可以有一半時間訓覺 幫你強制sh
利伸 長期孖展70%以上
唔上連登就可以唔影響生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞