其實點樣先可以調整到心態 唔好比股票影響到生活

265 回覆
413 Like 33 Dislike
我開頭都係,過左兩年經歷過心急衝入市掃貨,同坐艇佛系翻家鄉,到疫情有資金係手撈底,終於學識左淡定
股市長遠都係升 (只限正股)
你睇吓通漲多定通縮多,因為印銀紙囉
只要隻股基本面冇變 (5仔已經變哂,再用黎駁嘅死全家)
當佢跌10%都只係波幅,坐一陣就會升返
你隨便止蝕,只會減少自己購買力
如果你真係黑到輪住買5隻都跌10%就去止蝕
你諗吓你白白冇咗幾多錢,同入賭場輸錢冇分別
但第時升返就冇你份囉

所以,跌嘅時候唔應該鼓勵人地止蝕
應該偏向考慮減持/加持
承受能力低嘅就減持
承受能力高而又始終睇好佢嘅就加持
唔孖唔option,主力入廢老股/ etf,eg tsm aapl voo qqq arkk,安心好多

唔好買gme sndl個啲妖股,就算短炒都要睇基本面睇前景,以防閪冧走唔切都唔會total loss;set定止賺止蝕位俾自己,到價就好走,唔好諗住可以下下摸頂走

出出入入只會輸更多,越多人性化操作係越易輸錢,因為人係唔理性

唔好妄想可以一晚發達,其實每年跑贏大市靠時間同複利滾大佢都可以賺唔少

其實我廢柴嚟,打咁多字都係想聽提醒自己
有分別?
買d長線值得投資嘅股
雖然今日你見唔到收成
但幾年後你就會見到
如果執著係幾日嘅利潤
你今日贏10%聽日輸10%反而輸更多
買etf長揸理撚得佢短線點跌咩
睇你講呢句就知你乜撚都唔識
交下學費啦傻仔
on9即係你將自己8成資產拎晒去賭
你買得太太
日元可能
港幣就算吧啦
喊苦喊忽
美金就小心d
如果贏係改善生活
咁輸果陣係生活變差?
當自己多個零用錢會無咁大壓力
心態上應該多了解自己做緊咩 同 自己性格啱做咩
風險係來自唔知自己做緊咩
可以了解自己點解入場 咩位入離場 點去部署
離場個損失係咪自己受得起

想賺錢就要好好做好功課 無不勞而獲既 而家youtube咁多野睇
我擔心你做左牛市股神 到時一大跌 就慢慢蟹哂
到時唔想見到你有抑鬱或者自殺
3000 美金?
要記住財不入急門

揀股之前一定要做下功課,睇吓公司背景有冇前境
中長期投資就相對穩陣,因為除咗錢之外都用咗一定時間嚟投資

如果因為個市嘅升跌而好影響心情,呢個已經係唔太健康

記得管理好自己心態都係一種投資
買唔超過身家40%
明白了但如果跌15-20%會唔會唔同? 有時會諗果時先走好似已經太遲咁 不如坐下算 當然前提係我都覺得有d基本面
A. 開盡孖展搏舖勁嘅,贏定輸跟住都金盤洗手
B. 唔好再炒,轉哂長揸,幾個月先執一次個倉
C. 留返一小部分嚟炒,當係得閒賭下錢咁

無論點,記住:買唔夠幾年就放=短炒=賭錢,唔好覺得賭錢可以發達就當係正經事

小賭怡情,但係沈淪賭海冇好結果

戒賭熱線:_ _ _ _ _ _ _ _ (自己搵,自己有病自己救幫到嘅係咁多)
依加個市睇怕今晚都會再跌
都講唔到買邊隻
只可以話自己好彩既
搵到隻股係underated
先可以將個本發大
唔做day trade
買隻股之前做多小小功課
同埋唔好成日諗住賺盡
往往貪字得個貧
價岩就走 之後搵第二隻
同埋多D留意新聞
通常個市要等兩三日先消化到D新聞
SH根本唔洗睇

唔需要心態
你買得太大
賺得太多 而家生活質素愈嚟愈好 真係好影響
好想同女朋友去番嗰個一齊食麥當勞都好開心嘅日子
你買得太細,你一次過輸曬身家咪唔使睇
all in TQQQ,ARKK, Del app. Done and go to bed.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞