[討論]點睇藥劑師

205 回覆
21 Like 3 Dislike
巴打你英國定澳洲派?

有咩唔同?

想知邊到嘅教育可以令一個undergrad未畢業就咁關心香港藥劑嘅未來
巴打你英國定澳洲派?

有咩唔同?

想知邊到嘅教育可以令一個undergrad未畢業就咁關心香港藥劑嘅未來

唔係淨係香港藥劑,而係成個藥劑呢個行業。
再補充一樣野:
第一年教左好多藥劑師可以做D乜乜乜。不過好老實,真係好少聽到一個專業係可以咁廣,廣到好似殘障人士俾人拎去SELL咁。

拿,我絕對冇歧視殘障人士,但事實上佢地係就職方面比較困難。

朋友
美加藥劑應該好好多掛 聽聞月入6萬
我想去美加讀藥劑
有得翻翻去放榜 一定唔會揀藥劑
唉 溫書先

做到藥劑就係,做唔到分分鐘移民都搞唔掂。
有得翻翻去放榜 一定唔會揀藥劑
唉 溫書先

苗喬偉都做得幾有型

intern的競爭大嗎?

google yourself.
想去我唔會阻止你。
醫藥分家 - 2

醫藥分家呢個concept 已經唔係第一日ge事,不如睇下其他國家先例先。

[1]Influence of the Separation of Prescription and Dispensation of Medicine on Its Cost in Japanese Prefectures

Thus, the separation system was as effective in reducing medicine costs as the use of generic medicines. Because of its medical economic efficiency, the separation system should be expanded, especially in Asian countries in which the system is underdeveloped.

呢度解釋下咩叫
Generic medicine containing the same active ingredient can be manufactured and sold by other companies once the patent for the existing brand has expired.
最重要係generic medicine 係平好多

...The economic effects of the separation system have rarely been studied with quantitative data because it is difficult to precisely compare the objects under study. ...

...frequent changes in the Japanese insurance system, it is difficult to evaluate the exact effect of each factor on medicine costs...

...medical expenses tend to increase as people age....

...We observed a significant negative correlation for the relationship between expansion of the separation system and medicine costs. This finding indicates that the separation system in Japan might reduce daily medicine costs...

...enables doctors to refrain from prescribing specific medicines, as they are no longer personally interested in drug-related profit margins for their institutions or themselves....

...The magnitude of the partial correlation coefficient for the generic medicine replacement ratio was similar to that of the expansion rate....

記住呢個study地點係日本

但係美國醫藥分家之後,醫療費用貴左好多...我覺得都係睇政府點設立制度同監控。醫藥分家同平係無關係。

係香港實走樣變mpf2號,屈市民錢。
醫藥分家 - 2

醫藥分家呢個concept 已經唔係第一日ge事,不如睇下其他國家先例先。

[1]Influence of the Separation of Prescription and Dispensation of Medicine on Its Cost in Japanese Prefectures

Thus, the separation system was as effective in reducing medicine costs as the use of generic medicines. Because of its medical economic efficiency, the separation system should be expanded, especially in Asian countries in which the system is underdeveloped.

呢度解釋下咩叫
Generic medicine containing the same active ingredient can be manufactured and sold by other companies once the patent for the existing brand has expired.
最重要係generic medicine 係平好多

...The economic effects of the separation system have rarely been studied with quantitative data because it is difficult to precisely compare the objects under study. ...

...frequent changes in the Japanese insurance system, it is difficult to evaluate the exact effect of each factor on medicine costs...

...medical expenses tend to increase as people age....

...We observed a significant negative correlation for the relationship between expansion of the separation system and medicine costs. This finding indicates that the separation system in Japan might reduce daily medicine costs...

...enables doctors to refrain from prescribing specific medicines, as they are no longer personally interested in drug-related profit margins for their institutions or themselves....

...The magnitude of the partial correlation coefficient for the generic medicine replacement ratio was similar to that of the expansion rate....

記住呢個study地點係日本

但係美國醫藥分家之後,醫療費用貴左好多...我覺得都係睇政府點設立制度同監控。醫藥分家同平係無關係。

係香港實走樣變mpf2號,屈市民錢。

但係呢份係講緊日本...

即係點?分家之後 health expenditure上左,但係分家同expenditure係無關係?
我記得有台灣例子講過政府有干預,但係個outcome係點唔係好記得。

再者都講左呢個似係政治鬥爭多過好唔好處,一塊餅睇下邊個分得多與少je。政府唔泵水,到底邊方面的HPC受影響最細?
而且係日本果份都有講到醫藥分家有冇慳到錢係好難記錄到,雖然理論上係可以幫病人慳到錢&提高返個地位。

但係重點都係health outcome同香港有冇錢做。係有錢做,起鳩鐵返中國睇醫生。

想去我唔會阻止你。

屌你老母搵到資料就唔洗問你啦傻鳩

想去我唔會阻止你。

屌你老母搵到資料就唔洗問你啦傻鳩

haha 咁渣?
巴打你英國定澳洲派?

有咩唔同?

香港藥劑個制度好有改善既空間係事實 有無可能做到係一會事 但佢直頭話係無論邊到做都係夕陽行業唔需要有呢個職業覺得可以完全被電腦或者其他崗位取替
覺得lecture教既實踐唔到但好似仲未執業(?)
咁貼咁多資料出黎既目的係想討論啲咩??
巴打你英國定澳洲派?

有咩唔同?

香港藥劑個制度好有改善既空間係事實 有無可能做到係一會事 但佢直頭話係無論邊到做都係夕陽行業唔需要有呢個職業覺得可以完全被電腦或者其他崗位取替

你係咪嬲?我個propostion 好明顯係乜,貼返D fact出黎點解你咁大反應?
你想做opposition,冇人阻你,甚至我都好歡迎,但係你拎唔拎到validated ge野出黎講又係另一回事。
學校的lecture content唔係得我一個屌緊,連師兄果班都有屌過,問題係內容有進步咩?
藥劑師定位呢件事根本唔係得我一個提出。好老實,我都想返香港practice,但係香港唔重視藥劑師,呢樣野又可唔可以拎出黎講?

我都係得閒先搵文一齊睇,睇完又冇人拎文質我,講到第八頁先黎質我動機,冇野下化?我好憎人swift話題,尤其我冇時間湊仔。
巴打你英國定澳洲派?

有咩唔同?

你係咪嬲?我個propostion 好明顯係乜,貼返D fact出黎點解你咁大反應?
你想做opposition,冇人阻你,甚至我都好歡迎,但係你拎唔拎到validated ge野出黎講又係另一回事。
學校的lecture content唔係得我一個屌緊,連師兄果班都有屌過,問題係內容有進步咩?
藥劑師定位呢件事根本唔係得我一個提出。好老實,我都想返香港practice,但係香港唔重視藥劑師,呢樣野又可唔可以拎出黎講?

我都係得閒先搵文一齊睇,睇完又冇人拎文質我,講到第八頁先黎質我動機,冇野下化?我好憎人swift話題,尤其我冇時間湊仔。

冷靜 表達得唔好sorry
只係想講你啲資料好散 唔明你既focus同想帶出既意思係邊 見到你想比資料大家睇其他國家醫療同藥劑做成點 了解多啲係好既 呢樣亦都係香港大眾缺乏既野 但你一時又講藥劑師職位可以被取替同做既野無成效 一時又講不被重視同香港政府唔改 我睇到有啲矛盾

我同意香港藥劑師係香港不被重視 醫生既權利太大 其他HCP本意係減輕醫生負擔但咩都依賴哂醫生 唔放返啲可以比其他專業黎幫既位出黎 進步空間有好多係真 參考外國做法係有可行性 人地比人批既位咪盡量避 人地比人讚話可以減輕負擔可以減少errors咪跟 有哂先驅但比上頭搞到連推行多啲intervention都無得試 我buy你話政府一定係有本錢 係唔放落去比醫療 仲有重點係呢家根本無藥劑師針對個制度而發聲 上2頁有人都有講醫改醫生小圈子討論同利益衝突既問題

另外你lecture content唔符合現況會唔會係你學校啲教學內容唔夠update 或者係地區問題
以下呢啲出去做都見到實行緊 NHS年年出報告分析同修訂服務既範圍 有時成效大唔大好難判斷 好多時intervention做得好對病人有幫助 data話唔到你知 但做錯左出事會有記錄 不過呢啲報告都有令佢地改或者加新policy
https://www.england.nhs.uk/commissioning/wp-content/uploads/sites/12/2016/12/rapid-evdnc-rev-dec-16.pdf
https://www.england.nhs.uk/commissioning/wp-content/uploads/sites/12/2016/12/community-pharm-clncl-serv-rev.pdf
都費事俾,呢行唔係話冇用,但絕對未去到醫生咁重要,唔會摺埋但一定冇得發大
我總括下so far睇ge野好嘛?

1醫藥分家係可以降低ME,但係要政府俾錢
2MTM 成效係controversial,但係要政府俾錢
3其他duties,未必限制只可以由藥劑師黎做

我都係香港人,正常我都想返香港。但係拎住藥劑牌返香港做唔做到藥劑師(定係俾人當merchant 咁睇)又係另一回事。

成串討論當中多少會有穿插到部份香港ge醫療系統,但係好簡單:

1藥劑師要carry out到個role前題要受到政府重視,即係俾錢。
2俾完錢之後,做出黎ge野要efficacious

連第一關都過唔到,點解唔可以討論下問題出係邊?係咪太貴?係咪唔抵做?

//

我冇睇到你果兩份野,真係冇時間 sorry。但係我都想講少少野。

尋日睇班朋友食飯,當中有講到返藥劑師做乜。佢同我講過藥劑師做ge 野太repetitive,唔撈果班當中有D係因為覺得太悶,有D係熟左成個business operation 而夠錢做埋老細,而佢就走左去讀牙醫。

其實聽到呢到我已經知呢行好難玩落去,呢家潮流興 big data management,如果淨係做唔用腦ge 野,點guarantee 個飯碗?

再睇返你其中一份 report的目錄
利申,冇時間睇,有錯quote返果段指正

我想問同MTM個差別係邊?

e.g. Clinical Enhanced Services 係咪淨係得藥劑師先做到?係咪藥劑師最抵做?

lectures 教太多 pharmacology, 而就算有cover 到clinical 野,最後出到黎做咪又係跟返cookbook 咁做(當然我指緊做community)。
都費事俾,呢行唔係話冇用,但絕對未去到醫生咁重要,唔會摺埋但一定冇得發大

拎醫生黎比你short左? 或者咁講,香港以前冇重視開 allied health,點解而家要重視返?而重視返果陣,我驚俾到時中國人湧曬入黎搶住做咋。

你唔好俾膠啦,直接走仲好啦。
讀藥劑一直都係我夢想...
但睇完個post唔知仲堅唔堅持好...
讀藥劑一直都係我夢想...
但睇完個post唔知仲堅唔堅持好...

想讀咪去讀囉,我識好多人都係咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞