[討論]點睇藥劑師

205 回覆
21 Like 3 Dislike
香港係大醫生主義
其他HCP 都係輔助角色 做乜都要Consult 醫生 所以冇可能分到家
藥劑師更加冇可能落到Primary care 做簡單 diagnosis 嘅role dispense 某d藥比小病patient 而市民都唔會信藥劑師同醫生一樣專業
而且一改醫藥分家會影響到好多利益關係 香港醫生話語權咁大 冇可能推到
香港人只可以成為部分獸醫亂開藥賺外快嘅犧牲品 我試過初起感冒都開5日抗生素/"特效藥" 比我 為就係為claim爆我份醫療保
呢d事係英國唔會發生 醫生同藥廠冇直接利益關係 所以好少亂開藥 藥劑師都會係Frontline 做你所講嘅audit prescription 同做簡單 consultation 醫小病
香港FF下好

所以我上面有quote到醫藥學生的能力比較,但記住呢個只係學生比較,出到黎做的差異我反而冇去搵。不過都可以EXPECT到你exposure越多,對果方面的認知越深,個disparity logically gap得越多。

藥劑係有讀primary care,問題時間都係錢,你有幾多時間去screen到人?

另外一樣你有對提的係普羅對藥劑師的印象係點,呢個我諗住稍後再打,要溫書好少時間呻

我都溫緊書回你 樓豬加油

我都唔知邊到豬,好老實,我唔係話支唔支持醫藥分家,根本藥劑師的存在都多餘
香港係大醫生主義
其他HCP 都係輔助角色 做乜都要Consult 醫生 所以冇可能分到家
藥劑師更加冇可能落到Primary care 做簡單 diagnosis 嘅role dispense 某d藥比小病patient 而市民都唔會信藥劑師同醫生一樣專業
而且一改醫藥分家會影響到好多利益關係 香港醫生話語權咁大 冇可能推到
香港人只可以成為部分獸醫亂開藥賺外快嘅犧牲品 我試過初起感冒都開5日抗生素/"特效藥" 比我 為就係為claim爆我份醫療保
呢d事係英國唔會發生 醫生同藥廠冇直接利益關係 所以好少亂開藥 藥劑師都會係Frontline 做你所講嘅audit prescription 同做簡單 consultation 醫小病
香港FF下好

所以我上面有quote到醫藥學生的能力比較,但記住呢個只係學生比較,出到黎做的差異我反而冇去搵。不過都可以EXPECT到你exposure越多,對果方面的認知越深,個disparity logically gap得越多。

藥劑係有讀primary care,問題時間都係錢,你有幾多時間去screen到人?

另外一樣你有對提的係普羅對藥劑師的印象係點,呢個我諗住稍後再打,要溫書好少時間呻

我都唔知邊到豬,好老實,我唔係話支唔支持醫藥分家,根本藥劑師的存在都多餘

香港真係大材小用 最多簽下Controlled drugs, 賣下偉哥
HA 都請唔曬
香港係大醫生主義
香港FF下好

香港真係大材小用 最多簽下Controlled drugs, 賣下偉哥
HA 都請唔曬

香港個role我唔講,你ROLL返上去馬來西亞份研究,我放大左一段字。
香港係大醫生主義
香港FF下好

HA 都請唔曬

香港個role我唔講,你ROLL返上去馬來西亞份研究,我放大左一段字。

溫書; DR. 聽日睇
香港係大醫生主義
香港FF下好

HA 都請唔曬

溫書; DR. 聽日睇

討論唔係問題,問題係想真係換到ideas
Pharmacists soon found themselves overtrained and underutilized ...
有時間再講下 symptom masking
留名學嘢
利申year2
留名學嘢
利申year2

冇野學,只係想呻下呢科出路太窄,感覺上咩都要識,但最後咩都唔熟

想bridge去科研根本唔駛讀呢科。
Pharm 真係窄窄
講醫院 Clinical 係好有用, 但未來 AI 真係自己睇 Journal 當食生菜, 24/7 咁最 update, 成個 drug/drug drug/disease interaction database, 真人邊有可能記得曬

另外落手做到o既野唔多, 醫生真係會做手術, 落手檢查, 護士真係要搞 dressing etc. 就算其他 HCP e.g. 物治/職治都有落手落腳做

Pharm 有咩可以做?

Community 不說也罷, 一日唔整頓街房都唔好講咩醫藥分家, 費時做壞形象整臭個名.
但要整頓街房談可容易, 我相信除非政府肯大力推 (先要有市民支持), 如果唔係 Drug Office 無人會夠膽/想搞咁多野
Pharm 真係窄窄
講醫院 Clinical 係好有用, 但未來 AI 真係自己睇 Journal 當食生菜, 24/7 咁最 update, 成個 drug/drug drug/disease interaction database, 真人邊有可能記得曬

另外落手做到o既野唔多, 醫生真係會做手術, 落手檢查, 護士真係要搞 dressing etc. 就算其他 HCP e.g. 物治/職治都有落手落腳做

Community 不說也罷, 一日唔整頓街房都唔好講咩醫藥分家, 費時做壞形象整臭個名.
但要整頓街房談可容易, 我相信除非政府肯大力推 (先要有市民支持), 如果唔係 Drug Office 無人會夠膽/想搞咁多野

其實我一直都好疑惑老一輩 (senior pharm. 同 prof.)點睇AI. 成日講到呢科天上有地下無,但實際係點?其中某個prof. 一份的publication 話pharmacist 可以點點點(實際係點唔講),但睇返其他國家實例,貴都算,成效又不大 。我唔否認佢想expand 呢個 role, 但問題係做唔做到先得架。科技日新月異,邊會淨係得呢科跟住個地球轉?

背interaction 係應該,應該話多少都要有認識,不過識完又用唔到,呢D野點解唔交俾database?就算要你背,要用你個腦去extract 硬到爆的data,你肯100%講得岩,講到重點?

我自己覺得pharm.個功能再唔轉型呢科真係等釘蓋。你話做 "health ambassador",呢個社會好現實,邊撚個得閒理?俾錢的免談,俾時間的諗諗。

搞藥房?不如搞藥行仲FATFAT啦,唔駛出糧俾藥劑師,食住個朵淨係賣金莎廁紙奶粉都夠做啦。

香港藥物名冊,作為藥劑師都唔知有冇發聲的地方(真係唔知,唔多了解呢樣野)。
仲有community個setting 有多D位不如擺多D貨仲好啦。
講多樣就瞓,聽日再諗打D乜。
上年有份case study report基本上content係lecture notes搵到,不過marking rubic又唔鐘意呢D source,最後由drugs.com carry左份野,拎左A。
Pharm 真係窄窄

其實我一直都好疑惑老一輩 (senior pharm. 同 prof.)點睇AI. 成日講到呢科天上有地下無,但實際係點?其中某個prof. 一份的publication 話pharmacist 可以點點點(實際係點唔講),但睇返其他國家實例,貴都算,成效又不大 。我唔否認佢想expand 呢個 role, 但問題係做唔做到先得架。科技日新月異,邊會淨係得呢科跟住個地球轉?

背interaction 係應該,應該話多少都要有認識,不過識完又用唔到,呢D野點解唔交俾database?就算要你背,要用你個腦去extract 硬到爆的data,你肯100%講得岩,講到重點?

我自己覺得pharm.個功能再唔轉型呢科真係等釘蓋。你話做 "health ambassador",呢個社會好現實,邊撚個得閒理?俾錢的免談,俾時間的諗諗。

搞藥房?不如搞藥行仲FATFAT啦,唔駛出糧俾藥劑師,食住個朵淨係賣金莎廁紙奶粉都夠做啦。

香港藥物名冊,作為藥劑師都唔知有冇發聲的地方(真係唔知,唔多了解呢樣野)。

其實唔洗 AI, 我幾年前聽過 HA 有個 Senior Pharm 整緊 Renal dose auto adjustment o既 system. 我果時聽到都覺得, 咁d pharm 仲有咩用? 咩都電腦搞曬真係 on99 坐係度 vetting? (雖然原意係真係好o既, 所以都好矛盾....)

Pharmacist 可以點點點果D 真係好on9, 講得最多咪可以點樣點樣加強到 patient compliance. 屌鬼唔知你阿媽係女人咩, 你講完個 compliance 仲差在就果個人表達能力有問題啦....

巴打澳洲定英國派?
無咩事都唔好返黎喇, 留o向果邊啦 (雖然兩邊都唔得幾多, 不過點都好過香港)
醫藥分家 - 4

連登仔最愛的台灣

[4]Impact of separating drug prescribing and dispensing on
provider behaviour: Taiwan’s experience

...Combining prescribing and dispensing creates incentives for physicians to increase drug prescriptions and is hypothesized to be a major cause of high drug expenditure and widespread prescription of antibiotics in Asia (Abe 1985;
Yang and Bae 2000). ...

... Several surveys in Hong Kong found that antibiotics were prescribed for approximately 60–80% of cold and flu outpatient visits...

... in an effort to control drug expenditure growth and improve appropriate drug prescription, separating the drug prescribing and dispensing functions of physicians has gained popularity in policy debate among Asian countries....

...In March 1997, Taiwan began implementing a separation policy...

... However, as a result of resistance from physicians, a concession was made whereby clinics with on-site pharmacists were allowed to dispense their own drugs while those without pharmacists were required to use outside pharmacies. ...

...Drug dispensing has been a profitable activity for physicians in Taiwan. ...

... physicians often receive rebates – commonly known as ‘kickbacks’ – from pharmaceutical companies for dispensing certain drugs. ...

... Under this separation policy, physicians are not allowed to dispense drugs (with significant exceptions – see below), thus losing revenue from both the drug reimbursement and the NT$10 (US$0.32) per visit service fee for dispensing.

To compensate for this loss of revenue, the consultation fee for each visit has been increased.

待續
大數據再成熟d
藥劑師真係等執
Pharm 真係窄窄

其實唔洗 AI, 我幾年前聽過 HA 有個 Senior Pharm 整緊 Renal dose auto adjustment o既 system. 我果時聽到都覺得, 咁d pharm 仲有咩用? 咩都電腦搞曬真係 on99 坐係度 vetting? (雖然原意係真係好o既, 所以都好矛盾....)

Pharmacist 可以點點點果D 真係好on9, 講得最多咪可以點樣點樣加強到 patient compliance. 屌鬼唔知你阿媽係女人咩, 你講完個 compliance 仲差在就果個人表達能力有問題啦....

巴打澳洲定英國派?
無咩事都唔好返黎喇, 留o向果邊啦 (雖然兩邊都唔得幾多, 不過點都好過香港)

真係瞓 SYS乜鳩TEM丫 你打開張SPREADSHEET整幾野都得啦

至於professionalism, NURSE 最起碼成個課程focus 係 patient direct caring,而且resourdes又多,加多個電腦分柝,我地企得係邊?甚至實際操作係點,我食左安眠藥,有心情日後再打文啦。
大數據再成熟d
藥劑師真係等執

我係有橋整AI, 但唔係IT狗,亦都搵唔到
巴打係咪讀Pharm
根本上 係香港 成個醫療體系入面 只需要醫生
其他HCP Allied health 都係多餘
根本上 係香港 成個醫療體系入面 只需要醫生
其他HCP Allied health 都係多餘

咁又唔係
你叫醫生自己執屎行walking囉
留名
回應返樓主
係呢一刻pharm嘅最大作用係幫手check吓drug-drug interaction同坐counter做吓counselling
不過愈來愈多地方用electronic prescription, 電腦自己check埋

未來睇吓pharm可唔可以向clinical發展吓,真係上Ward audit吓啲藥,俾吓alternative choice

但係首先要上面有錢分到俾pharm
自己覺得pharm前景真係麻麻, 似乎會畀AI取代, 不過呢
https://www.replacedbyrobot.info/
oxford 個study又話唔易被replace

有無行內人講下?

PS 香港做HCP慘過食屎
個人覺得係好似無人駕駛車咁
出事邊個揹飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞