[討論]點睇藥劑師

205 回覆
21 Like 3 Dislike
醫藥分家同街房問題唔講住
醫院黎講我覺得可以真係比反啲clinical roles出黎 pharmacist intervention其實真係好重要同有效
香港啲藥劑師係醫院收到醫生啲單 check電腦 check interaction 同 dose 好快就screen完 巡房唔係個個病房都有藥劑師份

外國入院個下護士或者藥劑師都同個病人confirm返病歷 起碼搵2個source知佢食緊乜藥 連social history smoking alcohol consumption otc都會放埋入個file到
人地都有electronic prescription架 但都會想做多步去confirm返減少error
仲有藥劑師會有負責開既病房 新黎或者住左一排有轉藥 佢跟開個case起碼熟啲 clinician巡ward又可以比意思 甚至analyse返人地食完邊隻新開既藥既反應好唔好renal or liver functions點
出院藥都會counsel下

香港最大問題係太依賴醫生
有其他health care professionals既出現都係想分工 想減輕負擔 每個role有唔同專業同埋責任
呢家咁樣 醫生既責任太多 有事都會保下佢又可以話係太多野做走漏眼
醫藥分家香港難做到其中一個原因係煩,你試下d人睇完醫生叫佢去藥房執藥,香港人唔暴動都似
利申,buy 醫藥分家

台灣通常診所旁邊都有間藥房

台灣大學入學率全球居冠添。5年前去台灣隻眼發炎去左藥房買眼藥水,個藥劑師犀利到係咩cause都唔駛culture就斷定係bacterial。醫藥分家想做到的主要係safer medicine,但現實地講錢永遠傷感情。

其實safer medicine/better health care就indisputable
甚至對成個public health care可以因為少左medical error慳到錢
不過一定俾現有利益團體bam到上天花板

聽講西醫公會好大,所以根本唔係好唔好處角力,單純只係政治鬥爭。

成堆老屎忽係到唔知想點咁
唔知你地有無睇過呢個facebook篇文 雖然成年前但勁有問題 制度有問題覺得改唔到就提議關閉呢科
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=320402224964043&id=228569774147289
見到你個comments我即刻單返起身。
冇估錯你D ideas係咪lectures睇返黎?我只可以講讀得呢科冇prof會倒自己米,think critically. 早抖。
睇完巴打個post即刻搵個prof講左兩句
其實係問下佢點睇
比佢話我鑽牛角尖 屌到上天花板

Btw想問巴打點睇藥劑啲考試好似當我地電腦咁考背野多過諗野?
唔錯
咁到底藥劑師係香港有咩工可以做
係英國生活,我覺得藥劑師有運行係因為大眾印象係GP 癈(會寧願信pharm) 同埋基本上所有人都係睇免費gp,排好耐先睇得
但香港睇私家醫生多。同場香港醫生普遍勁。(大眾印象)
Btw 英國pharm人工好似低香港政府藥劑師好多,如果比你有佢個地位,但攞佢個人工你肯唔肯?
係英國生活,我覺得藥劑師有運行係因為大眾印象係GP 癈(會寧願信pharm) 同埋基本上所有人都係睇免費gp,排好耐先睇得
Btw 英國pharm人工好似低香港政府藥劑師好多,如果比你有佢個地位,但攞佢個人工你肯唔肯?

英國d 藥房有時唔係clinic 附近,死死下走去睇gp, 仲要死去藥房拎藥呢下

By the way gp 唔係預約左就得嫁啦咩? walk in centre 就真係等到 2046

英國d 藥房有時唔係clinic 附近,死死下走去睇gp, 仲要死去藥房拎藥呢下

By the way gp 唔係預約左就得嫁啦咩? walk in centre 就真係等到 2046

當我今日病左想約gp 我個邊8點或者1點先可以打電話去約今日睇 試過2點打已經無位 所以都要walk in centre等
唔係即日約可能要兩個星期之後
但其實佢都想下分流既 例如感冒發燒 睇gp都係叫反你去藥房買藥
想你等睇或者唔知洗唔洗睇個時藥劑師睇你情況斷下症比otc你或者refer
無知一問
醫藥分家既話係咪姐係醫生只係負責斷完症出紙
藥房就照單執藥?

如果係咁既話 雖然話就話多一層保障
但其實醫生仲係最前線接觸病人果個
最了解病人果個都係醫生
醫生既權力依然係咁大

同時因爲多左一個拎藥既流程
會唔會因此延遲左病人得到藥物治療既機會?

當我今日病左想約gp 我個邊8點或者1點先可以打電話去約今日睇 試過2點打已經無位 所以都要walk in centre等
但其實佢都想下分流既 例如感冒發燒 睇gp都係叫反你去藥房買藥
想你等睇或者唔知洗唔洗睇個時藥劑師睇你情況斷下症比otc你或者refer

又或者你朝早打去 gp都會比到9點位你
無知一問
藥房就照單執藥?

最了解病人果個都係醫生
醫生既權力依然係咁大

你講緊點樣延遲法?
醫院呢家都係有藥劑師check過先比你拎架喎 執藥係dispenser做 呢家係講緊可以介入既位唔多
診所既話你情況都唔係趕急 多一份保障
同埋會提醒返你應該要點食 除左藥可以點樣幫個病
有時啲哮喘病人check返佢點用inhaler
或者多副作用既藥提返佢要點處理

又或者你朝早打去 gp都會比到9點位你

我既經驗係多數見姑娘就ok快,如果你堅持要見醫生就可能要等兩個星期。不過間間診所唔同。
所以我聽本地人教都係睇左藥劑師先,唔使等。
見姑娘就多數感冒叫你飲多d水,冇藥開比你。
佢地主要係幫手screen嚴重病
反而藥劑師話你知食咩藥好
我覺得藥劑師係重要嫁,e.g. 食antibiotics,你無啦啦諗起有咩food/regiments 唔可以同時食,醫生鬼得閒答你咩。
其實係問下佢點睇

Btw想問巴打點睇藥劑啲考試好似當我地電腦咁考背野多過諗野?

緊係屌啦,教育本來就係洗腦,雖則藥劑教果D野本質上係有用,但係幾sounded有用都好,搵唔到工都係等忘記;搵到工,你D客又點睇你個角色又好重要。所以佢屌你好正常,你搵要成件事ge重點。

考試當電腦,有電腦點解仲考記憶試,點解唔focus係clinical野?

讀得呢科就係想幫人,face to face,想賺錢就唔係讀呢科啦。我一直都懷疑緊其實pharm係咪overpriced?即係,有其他野取代到你,點解我唔搵更便ge而且更加效率黎代替你。

免費睇GP係人地國家health policy搞得好je。香港?有冇真係諗過點解急症成日爆,成日睇急症都只係小毛病?你故真係對「濫用急症」方面認知不足咩?冇錢咋,街趁排足一星期;私家小小病就收到5舊。仲好意思話提高收費門檻成功減少人流,不如收搞1000啦屌,保證到時醫生多到要CUT位。
無知一問
藥房就照單執藥?

最了解病人果個都係醫生
醫生既權力依然係咁大

藥劑師都係確定下隻藥食唔食得死你,好老實,你寧願等多陣去CONFIRM,定係食錯藥再屌9個HPC?醫唔醫到你,就係我一直想搵時間講的另一個TOPIC:藥劑師訪問(HMR,MTM,MRRM)。不過呢D訪問通常都係俾長期食多過5隻藥的人做。所以好處,係有,而缺點就係$。
見姑娘就多數感冒叫你飲多d水,冇藥開比你。
佢地主要係幫手screen嚴重病
反而藥劑師話你知食咩藥好
我覺得藥劑師係重要嫁,e.g. 食antibiotics,你無啦啦諗起有咩food/regiments 唔可以同時食,醫生鬼得閒答你咩。

根本個role就唔同,primary care根本連做耐左ge nurse都可以教你點handle。藥劑課程又冇in depth講pathophysiology,應該話講完又唔關我地事好make sense係咪?咁剩底咪搶primary個role囉。

你話撞藥,DATABASE做得好過你,要準Dge,pharmacogenetics 又要抽血驗,驗出黎之後個程序咪又係cookbook咁跟返程序
留名等睇有人話學生就客,輸打贏要。
其實係問下佢點睇

緊係屌啦,教育本來就係洗腦,雖則藥劑教果D野本質上係有用,但係幾sounded有用都好,搵唔到工都係等忘記;搵到工,你D客又點睇你個角色又好重要。所以佢屌你好正常,你提到件事ge重點。

考試當電腦,有電腦點解仲考記憶試,點解唔focus係clinical野?
其實小病睇community Pharm 仲正啦,解釋又詳細啲,用邊隻藥又會同你討論畀建議,又唔使錢consult
其實小病睇community Pharm 仲正啦,解釋又詳細啲,用邊隻藥又會同你討論畀建議,又唔使錢consult

理論上係,實際上?
中醫
empirical knowledge
街趁
自己執幸福必理痛
熱飲
藥劑師

你只係上面but not limited ge option之一
留名等睇有人話學生就客,輸打贏要。

幫你推下post
成日諗讀得咁辛苦唔緊要
份工有意義幫到人就得
入黎前好太期望

依家真係好不安
如果搵唔到工 諗起呢四年讀到隻狗咁都想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞