[討論]點睇藥劑師

205 回覆
21 Like 3 Dislike
以我既理解 藥劑師既專業係知道咩藥可以醫咩病
而醫生既專業就係斷症同埋為病人提供有關健康既意見

咁如果個病人自己去搵藥劑師配藥 唔去睇醫生
最後出事既話 藥劑師有無責任?
成日諗讀得咁辛苦唔緊要
份工有意義幫到人就得
入黎前好太期望

依家真係好不安
如果搵唔到工 諗起呢四年讀到隻狗咁都想死

agree, 而且想幫人都唔一定要做藥劑,你叻GE,賺到好多錢咪分D比窮人囉。俾錢咪仲實際。
以我既理解 藥劑師既專業係知道咩藥可以醫咩病
而醫生既專業就係斷症同埋為病人提供有關健康既意見

咁如果個病人自己去搵藥劑師配藥 唔去睇醫生
最後出事既話 藥劑師有無責任?

睇地方,印左你個名就有責任
幫唔到人嫁
自己睇wiki 睇DI system好過搵你
學店多 全球藥劑師都過盛
建議將呢行執柒 根本唔知要黎做咩

係幫到人,政府唔俾錢,點幫?
巴打可以私下tg我? 我朋友話可能識你?
@astronomy8
巴打可以私下tg我? 我朋友話可能識你?
@astronomy8

冇用TG點算好
呢個post好多人用藥名做網名
睇樓主啲全形英文睇得好辛苦..
睇樓主啲全形英文睇得好辛苦..

sorry
見姑娘就多數感冒叫你飲多d水,冇藥開比你。
佢地主要係幫手screen嚴重病
反而藥劑師話你知食咩藥好
我覺得藥劑師係重要嫁,e.g. 食antibiotics,你無啦啦諗起有咩food/regiments 唔可以同時食,醫生鬼得閒答你咩。

根本個role就唔同,primary care根本連做耐左ge nurse都可以教你點handle。藥劑課程又冇in depth講pathophysiology,應該話講完又唔關我地事好make sense係咪?咁剩底咪搶primary個role囉。

你話撞藥,DATABASE做得好過你,要準Dge,pharmacogenetics 又要抽血驗,驗出黎之後個程序咪又係cookbook咁跟返程序

我諗如果要做primary care要pharm好多,咁先有作用
但要做到咁就係你要接受到你個人工同隔離個店員差一萬蚊都冇
姐係升職減人工

Database方面,你要明白實際上primary care d呀伯呀婆係冇咁聰明識用電腦,佢地都唔會信得過自己條命交比電腦。

利申: not pharm not doctor
見姑娘就多數感冒叫你飲多d水,冇藥開比你。
佢地主要係幫手screen嚴重病
反而藥劑師話你知食咩藥好
我覺得藥劑師係重要嫁,e.g. 食antibiotics,你無啦啦諗起有咩food/regiments 唔可以同時食,醫生鬼得閒答你咩。

根本個role就唔同,primary care根本連做耐左ge nurse都可以教你點handle。藥劑課程又冇in depth講pathophysiology,應該話講完又唔關我地事好make sense係咪?咁剩底咪搶primary個role囉。

你話撞藥,DATABASE做得好過你,要準Dge,pharmacogenetics 又要抽血驗,驗出黎之後個程序咪又係cookbook咁跟返程序

我諗如果要做primary care要pharm好多,咁先有作用
但要做到咁就係你要接受到你個人工同隔離個店員差一萬蚊都冇
姐係升職減人工

Database方面,你要明白實際上primary care d呀伯呀婆係冇咁聰明識用電腦,佢地都唔會信得過自己條命交比電腦。

利申: not pharm not doctor

重點係primary care唔係藥劑專利,甚至駛唔駛heavilty trained都成疑

咁ideally 呢個社會應該係保障老人健康(雖然extending lifespan 係一個controversy),唔好話叫班老野用電腦啦,身體機能退化到要人照顧,到時咪咩都account係到carer到囉 (e.g. nures),做得accredit ge 野,多少都識用電腦啦。
預告
Medication therapy management interventions in outpatient settings: a systematic review and meta-analysis.

... Medication therapy management interventions may reduce the frequency of some medication-related problems, including nonadherence, and lower some health care use and costs, but the evidence is insufficient with respect to improvement in health outcomes.
班KOL 咁鍾意抽完水拎完soundbite 之後但又show 唔到個profession 既necessity ,次次都覺得曬鳩氣,市民只會覺得你為左行業利益多過public interest

而且even 你推到3/3 同PPP 唔代表街邊班友既practice 會變好左,就算我係市民都信唔過出街配藥

不過Pharmacy council 係值得搞既 但睇死最後都係班KOL 用黎玩權鬥
原來樓主唔係香港practise 咁當我冇講過
呢個行業係香港都係各自為政自私自利,好多人都係為權/為錢,而且香港既laws係極度限制左pharm 同其他allied health 既職能
原來樓主唔係香港practise 咁當我冇講過
呢個行業係香港都係各自為政自私自利,好多人都係為權/為錢,而且香港既laws係極度限制左pharm 同其他allied health 既職能

Nurse無得抽abg
攞著33/34分讀pharm人工竟不如幾分讀大陸西醫返黎執業既同學
辛苦少少讀medic好過啦 怕血既咪做family doctor 囉
班KOL 咁鍾意抽完水拎完soundbite 之後但又show 唔到個profession 既necessity ,次次都覺得曬鳩氣,市民只會覺得你為左行業利益多過public interest

而且even 你推到3/3 同PPP 唔代表街邊班友既practice 會變好左,就算我係市民都信唔過出街配藥

不過Pharmacy council 係值得搞既 但睇死最後都係班KOL 用黎玩權鬥

乜野係3/3 同 PPP?
攞著33/34分讀pharm人工竟不如幾分讀大陸西醫返黎執業既同學

//楊岳橋回應表示,公民黨只是贊同醫委會需要改革,但不贊同現時政府的改革草案,而只有二讀獲得通過...//

中國班HPC湧入黎唔好話Allied health,醫生都死撚硬。
我係外國讀,畢業諗住返鄉下做算。劣劣地都受鄉下佬尊重,拎埋PR再搞移民 希望一切順利

雖然我一直都搵緊IT狗一齊搵野搞,但係又搵唔到,希望可吱到時間自己做IT狗算。
我係外國讀,畢業諗住返鄉下做算。劣劣地都受鄉下佬尊重,拎埋PR再搞移民 希望一切順利

雖然我一直都搵緊IT狗一齊搵野搞,但係又搵唔到,希望可吱到時間自己做IT狗算。

巴打邊度讀?

巴打邊度讀?

邊度讀都係咁。睇見好多prof.出publication話phar可以carry到乜乜乜duty。好老實,搵得你carry似of best interest 多過of best outcome啦。
有冇諗過分家醫療成本要提幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞