【突發】外交部:不再承認BNO護照

607 回覆
312 Like 28 Dislike
未scan 行李之前咪畀boarding pass + 特衰(好似可以剩show 身份證就得),
出境用e道出跟本唔駛用passport

唯一要諗就係啲航空公司會唔會唔畀你用BNO 買機票 + check in
記憶中好似幾個月前口交部已經出過一次唔認BNO
中英聯合聲明唔係歷史文件咩
突然間又有用?
香港出境用身分證未得囉
其他國家承認就得啦!重有香港出入境係用身分證
理論上如果bno姐係你係香港人,返大陸要用回鄉咭,但如果拎唔到回鄉咭,應該要bno加visa先入到?

利申9估,lm學嘢
承認BNO,仵逆主子既罪名,紅官孭唔起
拎本火車頭去買機票同broding咪得
BNO到咗目的地先拎出來
Yuu 宣佈同易賞錢無咩關係~!
外交部: 措施實行以來申請特區護照人數大增,體現港人的國家情懷。

實際用黎出境咋屌你
護照同國籍有乜關係
唔通有個日本人無整護照就唔係日本人咩
1. 申請本特衰出境,去到英國用BNO入境

2. 如果佢衰到要你放棄本BNO,甚至要你宣誓放棄BNO身份先俾本特衰你,照特衰出境,去到英國需要有本BNO係手都可以用BNO Visa入境,入境後再申請返本BNO

結論:廢
Check in用果本passport同落地入境用果本passport可以唔同
英方:咪撚煩喇,BNO直接轉BC, 不過要跟番現有規矩,過黎住夠3年先可以有社會福利!
機票同出境passport唔同 會唔會有問題?
其他國家根本不理會你怎樣出境,反而係用什麼護照同簽證入境
但我本特衰過左期5年 意味住我要去繼本特衰先出到境
爭鮮唔承認壽司郎嘅排隊籌
就睇下個hub 係英國既英航同維珍會點
遲d驚到列埋bno做違禁品
check in嗰陣睇護照, 咁show特衰嗰陣, 你去既國家特衰係要求簽證, 但你個簽證又唔係喺特衰度, 咁佢咪可以唔俾你boarding pass你囉, 因為佢既角度你係無簽證?
但有D國家要簽證,airline會check visa,要睇你本野
返香港係跟身份證唔係跟passport
BNO係種身分,你只要記得你個passport number,甚至係你有soft copy 都得啦,用LOTR入英國境都得啦,驚西咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞