【突發】外交部:不再承認BNO護照

607 回覆
312 Like 28 Dislike
根本廢既,
我假設唔俾用BNO出境, 用特區又去唔到英國。
我用特區去日本又好新加坡又好, 反正特區免簽證。
到左當地我用BNO 買飛去英國機票都得啦

英航地勤唔係怡中(怡和)?
求詳解!

我續HK passport 同我有BNO有咩關係
咁我同中國香港講放棄BNO, 但又照用BNO得唔得?

想問可唔可以出境用HK passport, 入境用BNO
咁你申請一個特區出入境 到步後用BNO
難度都唔大
轉bc未
你啱呀,慶幸就係唔多呢啲國家
將來特衰被其他地方cut 免簽真係好有可能發生,
分分鐘當成大陸passport 咁就玩完
航空公司 check in > 政府強制航空公司唔接受 BNO, 要用特衰

入禁區check護照 > 政府強制要用特衰

登機前check護照 > 政府強制航空公司唔接受 BNO, 要用特衰

抵達目的地入境 > BNO

離境前航空公司 check in > 有機會因BNO不能入境香港而要用特衰,或要求同時出示HKID Card

當地離境(Immigration) > BNO

抵港 > 不需要護照
新加坡咁親中
可會跟唔認bno
你真係信因為武肺而停出廁板?
又話留島不留人
而加又驚人走晒
玩到最大係英國唔認特區護照

一本passport無出境權一本無入境權,會卡死係地勤check in位
快d趕走bno
依家出入境照計都唔需要本地有效護照
出境只睇當地有無效
入境只睇身份證

但政府要改制 可以係一夜之間
以後反政府既申請護照可能有限制
取消特區免簽囉
即係要拎多本特衰
同埋去某d 中國友好國家自己睇路
理論上仲可以,技術上佢可以要你交renounce proof
ok
都係要你增加走既成本

最壞打算係無左個永久居民身份

到咗依個地步,WFC
check in 乘客資料要比入境處對一對先可以出發㗎.......
唔知英國會唔會玩大d唔承認特區護照,唔批任何簽證比特區護照
無論咩原因佢都唔會永久停止出廁板呀嘛
我細個咪BNO加簽證入大陸
利申:3粒星,不過外國出世,後期屋企人幫我拎歡樂卡
貼堂!
入禁區要機票護照對名 唔係航空公司職員
姐係點都要有特區
落地再bno 入境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞