尖沙咀鮨見omakase支那人扮日本師傅 (7)

1001 回覆
150 Like 4 Dislike
用力一pish
蘋果日報我屌你老母!踢爆支那人嘅衰嘢就報得咁落力,唯獨是今次支那人扮日本人就唔去報。
應該唔關POST主事
似係ADMIN調個POST過黎
蘋果無記者識日文?
好失望,仲未推到第8
切魚前用刀敲兩下板,壽司師傅嚟講又係死罪嚟,咁撚辛苦磨好把刀,敲落塊板度呢d多餘動作我只係街市斬叉燒度見過。

屌 望到笑
個腦嘅畫面係一個燒味佬或者牛雜佬切魚生咁
異見師傅有獨特的整壽司技巧
佢會打開個保鮮紙攞魚生放左手話係fish,右手猜舊飯同人講係rice,溝買變sushi
Apple pen
佢要東山再起就再追擊囉
用刀敲板真係好no9
燒味佬轉型做おまかせ

背景:一行四人坐箱房,每人都order一個$1899包海膽杯嘅Omakase special set (Menu可參考其他食評)

唔知係咪因為經OpenRice book枱有九折,變相唔收加一,所以樓面服務方面真係充滿笑點。

首先想講番Omakase師傅其實好有熱誠,食物方面有時可能落多左醬汁,尤其是海膽杯同appetiser:前者有啲過濕過咸,食到最後朋友過體驗到Econ嘅Diminishing Marginal Return - 唔想再擺落口。

不過刺身同壽司師父有自己嘅風格,擅長將質感唔同嘅食材疊埋一齊,要食客一啖擺入口食,然後用條脷感受味道嘅層次。不過唔知係咪得一個師父,成間餐廳十幾個人都係食omakase, 所以師父都幾分身不閒,上菜都feel到佢好忙,我地有時無得聽師父嘅講解。

另外plating真係唔掂,完全提唔起進食嘅慾望,令到師父嘅手藝貌相頓然失色。

終於要講戲肉——樓面服務!

例如有時師父太忙,就由啲唔知係咪啱啱返工嘅姐姐上碟—「喂有野食啦!」然後就會以派碟頭飯嘅方式擺晒喺啲唔啱位嘅大碟上面,然後師父就沖過黎過佢擺到啲orientation 180度錯晒😂😂😂。朋友問姐姐「可唔可以講解下我地食緊咩材料」,姐姐會答「er er er 鮑魚同埋都係個d啦~」然後拉番埋道門就走😂😂😂

朋友話冷氣太凍,姐姐話無得較;問佢有無外套或者披肩,話有但係又成半個鍾都未攞到嚟;最後攞到嚟就係呀姐擺喺袋嘅私伙T shirt,再送多句「未見過男仔咁怕凍架」😂😂😂 呀姐忙得濟執唔切啲碗碟,個啤酒罐跌左喺個位到成又幾個字之後先攞番。😂😂😂

最後賣單大概八千蚊,問呀姐可唔可以split, 呀姐話「唔好玩我啦,仲要我碌多幾次卡!」😂😂😂

Btw 餐廳嘅裝潢我以為自己入左TVB拍「魚躍在花見」,拍完個佈景可以拆得個隻。

After all, 如果間餐廳唔好搞到自己咁忙,啲服務唔好咁raw,plating有番啲心思,我會覺得師父嘅手勢會更令人享受。

其實啲酒係咪都係淘返嚟
人形豬應該唔會認錯,見大家鞭得咁細力,佢日日喺FB出frd po同d柒頭圍爐自high緊
到今日都只係見GetFresh做過一次奇奇怪怪錯漏百出嘅所謂"踢館"live
唔好話搵個土生土長日本人去 連食評kol都無個
https://www.openrice.com/zh/hongkong/r-%E9%AE%A8%E8%A6%8B-%E5%B0%96%E6%B2%99%E5%92%80-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E8%8F%9C-%E5%BB%9A%E5%B8%AB%E7%99%BC%E8%BE%A6-r560837/reviews

蝦無蝦味 質地淋嘅 可以過梅嘅
海膽一pat pat 唔得乾身
再加埋唔知咩調味同個勁酸嘅醋飯
成個海膽杯食唔到應有嘅鮮味
比啲重口味嘅調味料遮蓋晒⋯⋯
師傅仲無介紹咩產地嘅蝦 邊到嘅海膽
我諗都係普通貨色都廢事介紹你知
湯(水)魚佬
推到佢收皮
條柒頭而家唔俾人留言
蘋果真係唔理架喎
平時2-3個post就會報
推到仆街
推推推
蘋果要賺餐廳鱔稿,點會同你反台
01呢 晴報呢
我見有個剪頭髮俾髮型師屌既post都有得報導
究竟山東師傅有咩背景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞