尖沙咀鮨見omakase支那人扮日本師傅 (7)

1001 回覆
150 Like 4 Dislike
尖沙咀鮨見omakase支那人扮日本師傅 (6):
https://lih.kg/2373867
尖沙咀鮨見omakase支那人扮日本師傅 (5): https://lih.kg/2372556
尖沙咀鮨見omakase支那人扮日本師傅 (4): https://lih.kg/gAhkuS
尖沙咀鮨見omakase支那人扮日本師傅 (3): https://lih.kg/2371678
尖沙咀鮨見omakase支那人扮日本師傅(2): https://lih.kg/2370776
尖沙咀omakase疑似支那人扮日本師: https://lih.kg/2370124

港 人 放 飛 機 ,日 本 小 店 空 運 食 材 變 垃 圾
https://lih.kg/2370001

扮完日本人再昆客飲酒
劣根性

放飛機係仆街 冇人否認呢樣嘢
但係會唔係有人見到你疑似中國人扮日本師傅所以怕食食下舊飯爆炸先臨時縮沙
係咁撚慘返日本囉
呢六年咁撚委屈你 阿日本師傅

--- 鮨見師傅身世之謎 ---

師傅究竟係不斷改名 定係係五胞胎?
Yasugi Yasuji Yasuchi
衛國二見 二見康二
媽啊 好亂呀

資料提供 Credits to: 一息不斷不甘志短 #361751
師傅fb合照被揭發經驗豐富
原來喺上水漁匠有20幾年日本料理經驗

成日留言嘅張琼係佢舊同事
師傅個fd list冇一個係日本人;
出招聘帖用超流利簡體字
vniversity 日文又唔係英文又唔係

師傅打近況都隻隻簡體字
招聘電話同佢卡片一樣
佢究竟係張生定王樣 (招聘廣告搵王樣)

中國人好失禮你呀?唔敢認

21314 こんにちは Welcome to鮨那

---- 鮨見餐牌 ----

霉菌檯布配壽司飯

腹瀉海膽杯

唔知掂咗用過n次保鮮紙嘅魚

芝麻人特製芝麻海膽配乜鳩餅

台灣老婆家鄉有大腸包小腸
二見王樣當然唔執輸出翻個:
大魚包小魚

爛布鋸齒托羅

120%熟蒸水蛋

出fb post嗰條乜乜Chu
依家冇幫你出到名 唔好咁撚自戀住
依家係踢爆尖沙咀間垃圾鮨見支那人扮日本師傅
即係你篇垃圾文講嗰間
放飛機就要比你指控全香港八百萬人唔值得好東西
但係香港人更加唔值得支那冒牌燶魚壽司師傅
更加唔值得你呢啲狗都不如嘅marketer/kol or what ever crap food lover you are
食開屎真係唔好公開亂咁介紹餐廳
食死人係咪你賠先

[size=5]做pr做到要踩低全香港嘅人
冇料扮四條 KOL專家?笑撚死人
喇沙 科大 warwick CU都冇撚用啦

Credits to:
食你老豆條賓周 #356238
我愛Rio #5062

膠袋條千年布抹食客隻碟
資料提供:大世界小幸運 #123016

日文英文對照餐牌

Credits to:
食你老豆條賓周 #356238

中國同胞都認為二見王樣不老實!
氣死了氣死了!這怎麼行?
丟死十四億中國人臉面了

寫字健心 #175259
係Corum Chu本人無誤
MA Pscho 學人講irrational anger喎
最醜嘅人問人識唔識寫個醜字喎
隔住個mon都feel到你嬲爆爆肥油手打字整粗體整紅字
Fuck off you sucker

人形朱嘅憤怒肥油statement:

好 就當我理撚得個師傅咩國籍
我大方啲
當真係有六檯人一齊放飛機
再加埋人形豬真係100%冇收錢出po
間嘢啲衛生情況 食物質素 服務態度(俾咁貴你咪撚話啲客唔應該expect服務態度 service charge唔洗俾呀柒頭?)
甚至呃人飲佢啲酒 唔報價至於仲要嚟到變撚咗水
上述所有都有證據有圖
屌鳩佢間嘢有乜撚野問題?
我開撚多幾十個po都要屌到佢執
呃消費者好撚fun?
護主都唔撚係咁護啦你老味

正視翻:

1.扮日本人呃消費者
2.餐廳衛生情況惡劣
3.食物質素惡劣
4.服務態度惡劣
5.呃客飲酒 酒嚟到變水
6.唔報價係要逼客飲酒

多重身分令師傅對六位香港人放飛機嘅指控嚴重存疑
全部證據喺#1

PR一批又一批

1.黃朋友 2.N3 3.N食客 4.撩人鬧交宣稱xxx都要死 xxx亦都要死嘅進擊attnetion whoreゆいゆい

繼續無視佢地

---- N 1/2/3/4/5 嘅護主犬list ----
邊一個會係人形豬真身呢
定全部都係
因為要同支那師傅贖罪

事源Get Fresh O2O 日本厳選フルーツ専門店
喺19/01/2021 去咗鮨那諗住平反二見王樣
然後開咗live

特別鳴謝 沢村栄純 #48679 back up條live
https://vimeo.com/502217356

特別鳴謝 419617 #355923 嘅詳細analysis

為左報答巴打,我就唔好意思騎劫樓主啦
因為再比jap jap聲強姦隻耳1粒鐘,只pick左頭30分鐘黎聽

(1)日文語感
北海道から来たのお米(來自北海道的米),文法無錯,語感好怪,係講緊d米由北海道自己黎香港。「呢d係北海道的米」其實用 これは北海道のお米です 就可以。

(2)日文讀音
日文有外來語蘑菇一詞,讀法都係マッシュルーム(Mushroom),但異見個-room發音好怪,日文係Ruumu,佢係roomu。日本人講Japan個-pan 唔會讀”Pen”,而係讀”烹任”個”烹”)

(3)尊敬語(尤其服務飲食業)
「これは(魚名)です」個desu係丁寧語,日本餐廳來講對客係出事,應該用敬語“de-go-za-i-ma-su“,我係日本大戶屋食個定食,waitress都會講「(定食名)でございます(de-gozaimasu)」,唔係desu語尾。佢後期講到條tuna時又識「マグロでございますね〜」,突然用左敬語,但後面個「ね〜(ne~)」長音並唔係敬語用法。

異見成日講「食べててわかるからさあ」,わかる(wakaru)係普通形、比較casual嘅用法,如果禮貌d會係「わかりますので(wa-ka-ri-ma-su-no-de)」…不過係呢個場面上其實都唔適用,其實個意思就係「你擺舊野落口就知架喇」…日本人對客可以咁rule嘅咩?呢個位個「sa」尾音,我上面解釋過唔講了。

(4)九唔搭八
おまかせは冗談ではありません。おいしいはおいしい、美味しくないは美味しくない。(omakase唔係講笑架,好食就好食,唔好食就唔好食)呢句講出黎係for咩

中間又瘋狂「多謝」,講多幾句 ありがとうございます 就係正宗日本人嘅話,香港30歲以下應該有8成都係日本人。

(5)名詞都錯
終於比我聽到「熟成」,佢明明講「熟悉拖羅」…阿樹你點解會聽得出係熟成?

--
唔講日文 講五感
(1)切魚前用刀敲兩下板,壽司師傅嚟講又係死罪嚟,咁撚辛苦磨好把刀,敲落塊板度呢d多餘動作我只係街市斬叉燒度見過。
(2)餐廳黎講,日本人即使普通快餐店,敲出任何不必要聲響都會道歉,異見擺低刀具同d盒都發出多餘聲音,係一種非常無禮嘅行為
(3)拎tuna出黎個膠袋…我只係係街市見過,而條魚新鮮過佢果舊,有熟成布就平時用熟成布包住,做飲食搞熟成有專用熟成櫃。

講埋live 主持
(1)阿樹你收埋你d日文啦,好好笑,「全然美味しいです」對日本人黎講,呢句野都好難理解,都唔知你講緊好食定唔好食,一句「美味しいです」咪得囉
(2)jap jap 聲好難聽,希望你唔好真係去正當既omakase度食飯啦…好失禮
--
有改進請師兄們指教,再利申真係N無

Credits to: 全民皆兵 #42235
「呢間Get Fresh O2O 俾啲background Info 大家
有間生果鋪發國難財、攞賣口罩名義宣傳
https://lih.kg/1870342
話唔定係同一個利益群體
冇人仲記得神秘口罩
追加食評 Credits to: 神瘦膠 #208307
既然開到第三個post, 我都忍唔住想講呢間野真係好撚垃圾上次睇過連登有個omakase post推過呢間,估唔到咁就中撚左伏

本身book十二點,個日遲左少少,12:07先到樓下,入電梯個陣咁啱有個中年女人又係去同一層 。 我同fd入到去見到除左個芝麻仁師傅之後成間鋪冇人都呆左,咁諗緊係咪因為武肺搞到真係少左咁多人交出街食(個陣係年中去), 當咁安慰自己同lift都仲有個食客一陣黎食既時候個個中年女人一野衝左入廚房笠件圍裙就拎茶出黎

個所謂既前菜係個青瓜底加墨魚仔配芝麻同芝麻醬,食落唔知咩事,hea到好似百佳買個d味付八爪魚咁,但係百佳都好食過佢

唔q知掂咗用過n次保鮮紙嘅魚後面既保鮮紙高清圖

前菜伏完之後估唔到主角壽司仲撚伏,去過其他omakase都見到d師傅係會係個木箱入面分次攞d魚出黎切,佢就一野攞晒d魚出黎切好晒再用保鮮紙就咁包住,個陣唔知以為係因為成間鋪冇其他客所以就咁既安排,而家諗番真係

切好晒d魚放晒係你面前已經見到d魚又冇光澤又甩皮甩骨咁,真係百佳賣個d貨都靚過佢,每次整壽司之前都右手握拳,左手一掌咁打落個拳頭都啪一聲,心諗真係做乜鳩,然後再打開個保鮮紙攞個魚手放係左手到申到你面前勁作狀咁同你講:fish ,右手猜舊飯同又申到你面前講:rice, 跟住溝埋變:sushi
鬼唔知sushi同fish同rice整咩

頭先講過,因為佢d魚一睇就知唔新鮮冇應有既色澤,所以成餐lunch所有壽司整完佢都搽d深色醬上去魚生都上色

除左芝麻人師傅特製芝麻海膽配乜鳩餅之外
佢連個濕鳩海膽杯都落芝麻
整海膽杯個陣佢攞個隻蝦個陣睇住佢係個兜到揀左一陣,因為一睇都見到好多唔新鮮,佢自己都要搵一搵,新鮮少少個d就揀出黎卷個圈咁放上d海膽到,但係卷個兩次入面,第二次又卷唔成型就黎手扔左佢再揀另一隻蝦再卷過

除此之外佢個壽司既節奏勁差,雖然話成間鋪得我地兩個客人(臨走再入多一pair情侶,好似仲要叫最貴個set添) 但係都未咬完一舊又放多舊係你面前,食都勁急,成餐大約到一點就食完,快到食快餐咁

真心唔想再有人中伏,拿拿臨執柒左佢算啦
淘寶鮨那
人形豬出嚟幫二見王樣平反未
收完錢就潛水

Choose your fighter 人形朱
1. 霉菌檯布x壽司飯
2. 二見肥美黑邊手指
3. 鮨那腹瀉海膽杯

二見王樣若果嬲豬
可以考慮擺人形朱上檯祭旗
講緊嘅係你張用過千年檯布抹過嘅檯&碟

登登登凳
改良 大魚包小魚 2.0

霸位先
感謝樓主追擊淘寶鮨那
二見王樣贏
人形朱贏
二見王樣指控6名香港人放飛機
但係到依家都冇實質證據support呢個指控

反而!
1. 得8個位嘅鮨那餐廳竟然接到6人booking?唔知有冇違反限聚令呢?
2. 睇嚟二見王樣都有鋪放客飛機嘅癮喎

Credit to:燃堂同學 #2974

睇嚟同
環球飲食文化集團有限公司
有啲關係
推!
咁快到七
輕輕一推 支持樓豬
おまかせは冗談ではありません

自稱東海大學畢業

已知cfu舊同事兼fb fd子曾係元綠,漁匠,misocool做過,樓面係同集團之間轉場好平常,何況係廚師

即係話,cfu 十幾廿年日餐經驗係指元綠都唔奇架

係Tokai vniversity
樓主有冇女朋友
有無巴打去過試?
推到上動新聞
眾籌
花生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞