INFP 圍爐

754 回覆
162 Like 10 Dislike
唔太鍾意動物
但見到d動物 會覺得佢好慘 成世比個主人控制住 冇哂自由 同會不斷諗佢諗緊乜
唔應該將動物擬人

動物嘅情感同人唔同
我敢講動物之中就係比人養同愛錫嘅寵物過得最幸福 起碼唔使擔驚受怕有三餐溫飽 你如果做義工接觸過啲流浪貓狗就知 好多都有心理問題/受過傷害 唔信任人
一開始鍾意狗多啲 畀人開發完後返唔到轉頭
但我覺得我地唔應該去介入佢地嘅生活 我都想養寵物 但諗到佢會係你面前死 臨死前隻眼水汪汪 跟住我要係個墓碑前望住佢 同佢未必想比你養 就放棄左
infp a t swinger
好驚同人講嘢 如果有店員埋嚟撩我講嘢 寧願唔買
成日一個唔覺意就開始ff 等意識到嘅時候 已經對住空氣講嘢 (定係我有精神病)
依家wfh情況更嚴重
你要咁諗都可以嘅

但我提醒多句 首先要生存 之後先有生活

同埋貓貓好撚可愛
不呀
我不鍾意
生活本來就是生存
生存先於生活
點樣嘅生活先係叫生活
點解要生存
唔鐘意貓
鐘意雀仔大狗
辛苦得苦未必係生存 根本生活同生存一樣
都係過程 精神上滿足就好好 有幾多個真正做到 我好想做到 但好似無能為力
有冇生活你指 你點樣過
生存係 你過唔過到落去
今日先睇到個post 原來咁多人同我一樣
有冇專家講下infp同infj主要有咩分別?
測左好多年好多次都係infj 但係追post又覺得自己同你哋infp一樣
我記得話infp同infj差好遠

詳細可以去睇下榮格八維啲嘢
人生贏家
但intj係有心有力唔似我哋infp一日淨係識ff
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞