INFP 圍爐

754 回覆
162 Like 10 Dislike
會唔會係香港比較多呢種人會做test但外國做mbti test會比較流行
我經驗係現寶根本就冇咁多
不過好多人係偏向認為自己係infp
仲有係貌似infp係對心理test最感興趣嘅人格 所以stat多infp都正常 但唔係現實比例嚟
Turbulent Mediator
Hong Kong 11.00% Respondents: 143,021
Macao 12.63% Respondents: 3,128
Taiwan 11.28% Respondents: 40,097
China 8.22% Respondents: 84,915
Japan 12.91% Respondents: 79,290
South Korea 10.61% Respondents: 70,266
Singapore 12.55% Respondents: 653,413
Malaysia 12.71% Respondents: 480,684
United States 12.08% Respondents: 22,678,145
United Kingdom 13.57% Respondents: 3,002,723
Switzerland 11.12% Respondents: 67,859
Australia 12.22% Respondents: 1,722,691

check下鄰近國家地區,都係最多INFP,以為係東方文化影響
check埋英美,大量data,點知INFP都係佔最多
到底邊個國家INFP唔係排第一架
原來INFP係最普遍既人格類型抑或INFP最鍾意做test認識自我先出現咁既情況
後者
大家覺得Infp最需要改善係咩缺點,有冇咩方法?
自己覺得執行力極差,未做之前又驚又要諗一大輪,雖然好多事結果冇諗到咁差,但又阻唔到去諗😩
INFP 同ISfp 分別都大
Isfp 會專注當下,唔開心/遇情緒會drill 入去,難睇到其他角度同可能性
INFP 唔開心/遇情緒會諗下其他角度
yo,終於有infp苦主區=]
呢排認識自己多左 都睇左唔同既INFP交流/文章

我覺得sensitive sensor未控制到之前,可能會摧毀你一切
慢慢PICK UP到既時候,是你強大/魅力既地方 呢個地方 甚至世界太需要HEALER啦,好似X-MEN變種人咁,SO 我開始欣賞我自己。
搵下自己鐘意做既路向/想做既野,如果為做而做ONLY(譬如為錢ONLY)而冇任何其他在意既野 只能說SORRY,呢個答案應該打動唔到你

番番去現實,好睇你既行業/圈子/上司等等接唔接受到你咁需要獨處的模式/空間,盲目咁摸都唔是辦法...話雖如此 我都是盲摸摸咁去了解到小小
-做/讀咩其實冇咩所謂(但唔是真是咁冇所謂)->要符合幫到人 幫到社會 幫到世界之類既大方向/初心->在呢個前提下 會做野順好多(譬如:為錢前景--社會地位讀工程(呢個是其他人既答案居多))但如果你幫到家鄉/災後重建去對比既話後者一定是順心既答案。
-可以長時間獨處/工作模式->只在必要的位置上交流
-朋友貴精不貴多要交心既
-小圈子 引戰之類,可以唔洗遇我

慢慢我覺得其實幾型:該出手時便出手

容我借用內地知乎回答一句:
(內地的人都唔係完全唔好,(非引戰))infp 有很强的大脑
就好像有一个人 有一辆法拉利(大脑) ,但是这个人胆小容易激动来情绪 然后去开法拉利,结果可想而知,完全操控不了呀 是很恐怖的哦 很容易撞车 或者弄伤自己.抑郁 焦虑 自残 自杀 就来了,可以控制疼痛的本能反应伤害自己,这就是大脑能力的表现.
解决方法就是 锻炼你的前额叶,然后用你的前额叶去纠正你在长期负面情绪下积累下来的错误的认知,然后用正确的认知去生活,情绪就会稳起来 ,你将发现 自己可以操控你的法拉利了 比人家那些 有自行车的 普通汽车的厉害多了 .我遇到很多治愈了自己的infp都是非常厉害的 ,大部分都是30岁以后的人 .在人文 交际 方面 在艺术领域方面,有很大的作为.

[作者:不亦悦乎
链接:https://www.zhihu.com/question/292789545/answer/482656736
来源:知乎
著作权归作者所有。商业转载请联系作者获得授权,非商业转载请注明出处。]

歡迎其他巴絲交流~~
係咪得INFP咁鍾意圍爐
得INFP鍾意做mbti test去了解自己
對唔住原來我搞錯左
香港個infp比例冇特別高
thx 巴打指正番
留名
INFP-T
出街係一件好煩嘅事
想同朋友出街 感覺一下自己係仲有朋友
點知 又要諗朋友想去邊 自己想去邊
食飯又係 我覺得好食唔代表fd覺
Fd想食 我又覺貴呀 或者唔鐘意食
總結 係個麻煩嘅存在
啱呀會信奉自己嗰一套價值觀 啲嘢成日睇唔過眼
真 道德L
想問各位INFP係咪都好驚interview?
我超級超級怕
INFP 可以揾 ENFP 做另一半都得

利申:我ENFP都大致明白你哋唸乜,男友INFP,相處上都無乜問題
男/女朋友ge野,咁易搵咩....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞