INFP 圍爐

754 回覆
162 Like 10 Dislike
認同會諗其他角度
想知infp多數會返咩行業
迷惘中
Lm
覺得自己性格好麻煩 成日唔開心
利申INFP撚
I多過E少少,F多過T少少,重N,重P
10幾至20歲左右呢段時間經常傷春悲秋,覺得全世界唔明白自己

大大下開始諗通左,係架我就係咁嘅性格
與其迎合大部分人,不如專注喺少數深交上
對世界上嘅on9事情抱持not give a shit態度
唔夾嘅人停留喺禮節性社交算數,不強求,亦唔會覺得係佢/我嘅問題,只係咁岩我性格比較少眾啫
唔夾硬去社交,上少D ig
放假匿喺屋企上連登,睇書,寫作
然後個人就開心左好多

覺得同INTP多數都好夾
同埋各大交友app都好多INFP/INTP
唔嘗試扮主流,反而突顯自己非主流嘅一面,好似更加易吸引到夾嘅人

btw下面呢個真係我寫照
三個人

......

四個人

......

五個人

......

兩個人

->->
https://www.16personalities.com/country-profiles/hong-kong
16型人格網站本身個數據
但呢個係respondents數據,所以應該嚴重傾斜
某D人格嘅人應該比其他人格更有興趣做test
一個ESFJ yoyo子點會無啦啦想做個test應該連16型係咩嚟都唔知
F同T差唔多
有d test係INFP有d係INFP
睇完兩個人格介紹都係覺得自己本身傾向INFP多d
同絲打好似 細個有段時期都係覺得冇人明自己 自己好慘
後尾諗通左 人地又唔係自己肚入面條蟲
所以唔應該對其他人有呢個期望
而且我都唔係完全明人地諗乜啦 點解要咁雙重標準
同你調轉 女友係Infp
老實講我覺得我哋enfp都係啲好kick 嘅人 想討論都唔知點開始好
INFP
成日反省自己好想自己各方面都好好,
少少事就會好敏感係唔係做得唔好得罪左人,
講野跟唔上思考速度表達能力麻麻,
比起思考d有用嘅野更常思考人生意義呢類無乜用嘅問題
INTP
我以前都會咁諗
但依家真係放棄
仔係咁真係單身一世

完全同你一樣
以前中學無人搵又煩
俾人搵又煩
後尾知自己只係唔想要一啲酒肉聚會
我都係咁
要睇當時心情
好想識多啲同類人 但同人嘅connection鐘意面對面建立 用app好懶維持
成日諗來諗去
巴打有無興趣留tg做下fd ?
有個ex係疑似estj
有次出街同我講左句
「我都唔知你到底唔開心d乜」
3日後同佢散左 心諗正一食屎狗
isfp變做infp
覺得好難搵到明白自己既人
好想遇到一個真係明白自己既soulmate
但所有野諗得太理想化覺得呢世都無咩可能遇到
我都預咗好大機會單身一世
所以真係要對自己好啲
Same... 大學無乜點識新朋友
淨係約返啲中同出嚟食飯飲酒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞