[討論]超人Ultraman [12] 究極走佬生命體

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
Tiga係年經
香港最多人識會唔會係Tiga
唔止香港啦 好多鬼佬無睇開都知tiga
留名
年年人氣投票都第一名
有冇睇Z
最特別都係tiga唯一一個超人嘅人間體係架戰機
言出必行三姐妹
咩唯一姐
飛鳥都係啦
又見到我惠手足
新世代到z都睇哂
拉打光太朗炎上
https://www.facebook.com/MarcoIp0428/photos/a.261141444397244/1041066603071387
【倉田哲夫炎上事件(一)】

登場人物
超鍾意RX但係啱啱新婚的事主
某演員兼肉店的店主

事發喺2018,當年係事主最愛的《幪面超人RX》30周年,推出咗好多紀念商品,可以話係大破財的一年。而且仲得知主演RX的演員,喺印尼舉辦RX30周年活動,不過參加費要30萬日圓(當中包含住宿等旅費)。當時新婚的事主,最初真係好想去,但係理性咁諗無咁多錢去,所以覺得好可惜!所以只好心底裡支持,點知有人突然pm咗佢。

「你去唔去印尼呀?」
竟然係演員本人聯絡事主!
「RX30周年呀!去喇!」

事主非常之想去,但係今時唔同往日,已經由單身狗畢業成有婦之夫,所以唔可以再亂咁洗錢,覺得用咁大舊錢去玩,好對唔住另一半。

事主收到咁嘅pm
「今次活動,比我想像中少人參加,有可能搞唔成呀!明明RX係日本的作品,結果咁少日本人參加!個面具呢!可以用信用卡畀錢架!我間舖10周年個陣你無嚟到,我係咪都無講啲乜先!呢啲時候出手幫忙先係真粉架嘛!參加喇!呢個係我最初同最後的請求!就當係為咗RX!」

當時事主見到偶像盛意拳拳,感到好兩難。作為粉絲好想答應,但係要維繫結婚後生活,而家只係啱啱好,點諗都無可能去到。結果,事主並無即時答應,經過一晚考慮後都係拒絕參加。結果原本加咗做fd的facebook ac,就被人block咗。

當時感到好傷心,傷心到將房入面展示的RX公仔全部收入箱度。明明曾經好鍾意RX,而家無法直視RX。勢估唔到會咁唔開心,後來就決定鍾意第二個英雄。

1年後,心情終於平復,終於可以將RX公仔重見天日!望一望Twitter見到個位演員將會喺大阪搞粉絲見面會。當時的事主心中,依然對佢有一絲希望,決定參加去見面,試下同偶像和解!

粉絲見面會的過程就唔多講,結果被偶像block咗的facebook ac,經過今次活動終於解除變返做好友。事主覺得好開心,認為一年前應該係一場誤會,於是好開心咁參加埋下次的岡山見面活動。但係活動前幾日,要出差工作無法參加,結果就無去到。所以決定參加再下一次的大阪見面會喇!不過天意弄人,上次係出差,今次就老豆意外入院,所以都無可能去,唯有聯絡主辦方,通知返要取消出席。

結果今次無block事主,而係無言直接解除好友。已經唔係第一次,不過依然感到傷心。後來聽返其他人講,只要唔參加粉絲活動的人,都會被解除好友或block ac,而且人數認真唔少!

就算而家諗返起,都不禁眼淚流,要將憧憬的英雄放棄係好傷心。
時至今日,依然見到佢以RX的名義賣好多商品,例如有簽名的鐵啞鈴、非官方佢自家製的非公式black口罩、直播催促粉絲課金等等。

待續。
好想睇Z劇場版
icon依家黎講算唔算假相
肥仔
按入去睇到第一張圖上一頁,係咪又果D神秘四奧粉腸
世一
🤙🏻happy~

飛鳥係一隻手
呢套列傳真係唔知講咩好
比圓谷化妝害死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞