[討論]超人Ultraman [12] 究極走佬生命體

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
惡棍一一瓦解
當年聽完想嘔
以下內容係參考一位大陸網友嘅推測
依家登場嘅Tartarus(金仔)原型為希臘六大原始神之一 — 地獄神Tartarus
而佢所管理嘅冥土是用於囚禁人類惡徒或者反叛嘅神
呢度可以參考UGFII 結尾嗰個被人鎖住嘅神秘人

而封面海報入面,左背對住眾人,而又無顯示胸口花紋

推測可能是圓谷官方故意在掩蓋計時器,而外型都似囚禁嘅角色
亦都可以大膽猜測佢可能係反叛王國嘅新超人Trigger
可能因為犯左一D事而被鎖在冥土囚禁

右邊嘅角色明顯係女性,而六大原神之中,除了大地之母(Gaia)之外
就只有黑夜女神(Nyx)

而值得一提嘅係,同為六大原始神之一嘅幽冥神(Erebus)

佢係Nyx 嘅 哥哥./情人
兩個神同能會寄為一體
(Gaia)已經有超人嘅作品,身為地球嘅意志而並非Absolutian族人,已化身為超人
可能係新超人Trigger入面有戲份去講下兩者嘅關聯

之後,Tartarus代表地獄,所以位於圖下方
中間代表人間 所以黑夜女神Nyx位於右邊
最上方嘅會唔會就係六大原始之首 最初混沌 卡歐斯(Chaos)?

另外,好多人認為穿越時空係Absolutian嘅通用技能
但事實上,如果按照希臘神話來解讀
但古希臘Orphism教派認為,存在比混沌更早期嘅神明,係時間之神Chronos

或者佢先係真正隱藏喺Absolutian族嘅幕後大Boss
而時空之力都係由佢賜予
英雄正

Op2個開場以前拎過黎做鈴聲
岩岩上網睇到 原來X入面有集有Nexus

呢集係正
好公廁,人間體換左勁多個
怪獸靈精古怪
又亂嗌專搞破壞
你班人咁鍾意首歌
https://youtu.be/AnGo36UVvco
好似都合理但中間張圖可能會ban
但講到咁勁,咁金仔其實係唔夠legend 打定係唔打?
如果敵人真係set得咁勁都算係種高風險投資
一般超人冇機會插手 新超人埋尾又會重蹈覆轍好似zero咁慢慢削弱
唔通要比noa legend出手
比起呢首我更加鍾意的士陳嗰首
Mebius Mebius Mebius

Nexus嘅主旨就係光之紐帶嘅繼承
我相信希望
其實只要有心
人人都可以做 Nexus
唔好忘記仲有出一出場唔知望緊咩既KING

暫時呢幾個個別出手仲未試過有問題係解決唔到
如果今次玩到要聯手
光係會繼續傳承落去
藝術品都BAN
應該唔夠
但最終巴士可能可以媲美KING of Ultra
#boss
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞