遞信後老細chur我

629 回覆
61 Like 588 Dislike
你估下鄭月娥交接要幾耐?
你仲on9
下,你比咗信,放工就唔覆WhatsApp la
仲拎,當空白好過啦
係,你當平時做野正常力度70-80%
唔好話頭醒尾,有野就問清楚,要係佢口裡面得到確實答案先行動
佢叫你做你就應承,但絕不OT
你揸正黎做、王帝唔急佢就太監急
慢慢就唔會搞你

良好態度:「係,好既,冇問題,不過夠鐘放工啦老闆,聽日再做啊聽日見,掰掰」

我之前就試過咁,老闆個樣好好笑
hea做啦傻仔
請你做校長咩六個月
跟返工作時間做嘢就得,佢唔想留你佢會出聲
依家係你問人你可以點
教完你又話良心過意唔去
多謝巴打其實我都想好黎好去,但遞信之後既水蛇春唔合理工作內容,真係想玩盡佢
我覺得你咁做佢理論上都應該要收斂
啲老闆搾壓員工價值咪又係建基於員工可能會失去工作既恐懼
依家你辭咪俾佢品嘗下撕破臉後既僱傭關係既公平究竟係點
佢識剝削你,你咪俾佢試下無力既感覺
六個月幾好啊
遞左信你就係皇帝
所有野都hea住做又有錢收
佢炒你就佢賠返六個月
不過你要忍受到你老細肯定單單打打你
係 之前果啲就順攤到死好似想我6個月內榨到盡咁 我都遞左信 總放咁大責任去我到
落到....不過機會可能會少左姐。
只係我覺得reference letter呢味野,其實真係老細片面之詞姐
依家d HR又興玩reference check
大學校長都唔洗6個月啦
定係你係星級補習老師,過萬死忠學生粉絲千萬年薪
其實樓豬你check左份約係咪寫明6個月未?
離職通知期寫左係6個月
第日醒目啲喇

總之按章工作 攤長黎做 慢慢做
夠鐘就走人 有咩第日返去再搞
睇你都係唔敢堅玩嘢㗎啦 其實你只要比佢知道你知道自己無責任OT、唔會乖乖地完成所有任務,佢就會好快請你走㗎啦

具體啲,可以揀下面一個或多個方法:
1. 準時返工收工、唔OT
2. 同佢講會盡力喺工作時間完成啲任務㗎啦,不過就唔OT啦,問過勞工處佢地話無問題,唔可以用黎做炒人嘅理由
3. print啲勞工法例貼喺個位度,得閒喺公司講下呢個post啲嘢(eg 問過勞工處,佢地話xyz、可以玩9公司⋯⋯)
4. 唔舒服拎4日醫生紙,請4日病假

應該未用曬d方法佢就會知難而退,同你傾下點settle㗎啦。

當然,如果你係想輕鬆食佢6個月糧,就另當別論啦
邊有工會6個月通知期咁ON9
收到啦其實有時候我真係認為高層,又六個月又無我既工作量又死得,但我入職三個月又fg到時我又唔驚爆大獲,真係咩管理層
我真係醒到仆街,咁都被我遇到個極品
想問下大家如果個老細有心玩鳩你咁點算
例如俾個位你坐都無淨係得部公司電話
然後叫你坐係度咩都唔洗做,唔俾訓教傾計玩手機
搏你自己賠6個月糧咁點算?
博炒
睇到6個月通知期就知你on9中伏.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞