遞信後老細chur我

629 回覆
61 Like 588 Dislike
不過呢d閪工,如果你決定唔寫落將來cv就唔駛理佢
職都遲左 重有咩好驚
俾多啲野你做重好 一野起飛腳
睇下邊個驚啲
6個月
理閪佢
6個月, manager 都係3個月
想再問下 如果我hea到盡 老細會唔會即時解雇我又唔洗比代通知金到時佢炒左咁我未出既工資會唔會出埋,我見到有呢樣勞工法例
樓主呢個post都幾好嘢 比人罵到去 22
其實頭兩份工拎離職書已ok 仲要係濕勁小店
On99開名啦

返工時間搭正先開工做野
準時收工 一分鐘都唔好遲

合約無寫要做既 一d都唔好應承佢做
合約有講既 用平時五分一既速度慢慢做 唔好心急

如果呢排有便秘/肚瀉既 咪去多幾轉/去耐d廁所囉 健康緊要呀
真係好唔舒服既 就請日病假休息下囉 你知呢排d病毒好勁架啦 唔好傳染比人啦 (如果有有薪病假既話)

工作時間以外唔應機係基本野唔駛教啦

做足哂佢都唔放你走既咪hea佢幾個月人工囉
交左信梗係唔做野啦

間野你開架 指左開我撚事心態做野
一開頭on9唔緊要
依家有人俾晒提示你,唔好再on9落去就ok了
記住
保持良好態度,佢叫你做就做
但係唔需要迫自己完成(例如OT都要博曬佢)
只要你有keep住做就可以
你故意唔做或者唔跟佢指示既話,佢有可能了你呢啲位炒你唔補代通知金

如果你完全hea盡有可能俾位佢入
只要keep住一直做野,佢叫你做咩都照做
夠鐘就起身走人,夠鐘就起身返工
絕不OT

佢都吹你唔漲
做校長都唔駛啦下
其實依家先好似就3個月
唔寫落CV真係冇乜野
有時肚痛肚屙好平常
屙返半粒鐘都好合理
點止呀之前個親戚 dhl唔肯定咩職位,月薪9萬幾辭職都係兩個月通知

佢6個月通知我諗ceo級數都嚟緊
姐係我keep住幫緊你幫緊你 但速度就係咁?
如果真係你講到咁嚴重
你應該叫個老細加三倍人工比你啦
樓主呢d工冇封離職信拎都唔怕啦
呢個時勢話自己搵唔到工空窗期都唔會有咩問題
六個月通知唔撚洗理佢,當一個月就得
佢都係蝦後生仔唔識,跟本佢係無ground要求六個月,勞工法假唔會承認依啲條款
6個月通知期 咁有冇俾ceo人工嚟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞