遞信後老細chur我

629 回覆
61 Like 588 Dislike
呢一刻樓主最緊要面皮夠厚
樓主你睇contract寫咩最好 可能contract寫1個月都未定
如果contract無寫好似唔少過1個月通知就得
老師通常教埋果個學期就完 e.g. 1個sem大約3/4個月
6個月太離譜 睇下contract 好D
就算按將工作 你呢家搵到好工都走唔到啦
FG出黎會比人恰 企硬就得
辭咗工仲ot你真係戇撚鳩
病假可以無錢
但病假多過4日要出8成糧
同埋樓主返工要小心,唔好整親,工傷好慘
見你fg,唔屌住,老闆最驚咩,唔係咩市道差,唔係咩金融海嘯,而係一個辭咗職既員工,你老闆仲要留你6個月。據我認知,無公司唔做違法野,問題無人搞事政府就唔會理,所以要令政府做野

教育中心
1. 有教育牌,牌照有限人數,一超人數就可以舉報
2. 有教育牌,教育局宣布停課都要一齊停,偷偷地開可以舉報
3. 無教育牌,課室一超過8個人就舉報
4. 現金收學費,最容易瞞稅,可以報下稅局
5. 教材書本,有無偷偷影印用,可以報下海關
6. 仲有林林總總,咩正版window、正版office、假自僱、etc,自己去發掘

你會問,無實質證據,點做?你要明白,你唔係黑警,你唔需要去查案,你只要做個好市民,合理懷疑,影幾張相就可以舉報,查案交返俾人
通常簽合約公司一份員工一份
如果公司無比樓主 公司又唔見左樓主1個月就走啦
死左既人係最大,尤其如果你無殘念返轉頭或者直頭諗住轉行既話就更加無野好怕,每次係舊公司見到有人遞左信都好羨慕,可以鳩hea 返工又有糧出又唔洗怕工作表現,總之唔俾藉口公司扣你糧就得

佢除左係業界唱你同永不錄用你之外,仲可以做咩?

當然如果你果行好細,又諗住跳槽,就唔好咁過份,行頭細既話下一間隨時會打俾你現任個呀頭問佢拎reference
梗係逼佢炒你啦 炒你要俾代通知金 佢仲驚過你
最多咪唔寫呢份工落cv 還掂你fg 咪話市道差搵唔到工

之前個舊老細睇唔順個同事 求其搵個籍口鬧佢 炒埋 點知on99夜晚問個心腹係咪要俾代通知金 根住死死地氣逼個同事遞辭職信
有6個月無敵時間
你都戇鳩
做錯野掉低300$ 走人
有D合約如果係無理合約係可以推
即係有D工種係唔做之後1-3年以內唔準做同一工種
呢D都係以破壞人地維生技能所以推到

如果係講咩要半年通知期既就事鳩但做
樓主可以同個腦細自己討論返到底仲留唔留
如果留你玩野佢吹你唔漲
不如大家退一步1個月好黎好去算
你on9姐,明水你都鐘個頭埋去

比咗信就大哂,準時收工唔睇message,上堂屌客落堂屌老母,睇佢大定你大
六個月係出面係超級高層既notice period
下你辭左職仲要上黎開post問呀
上面咁多師兄教路
你慢慢玩殘佢都得啦
D野無人理你估佢急定你急?
4日以上病假8成糧呢d基本野啦
如果你有咁重要 你會係放6個月garden leave
如果你有少少重要 遞咗信係大晒
連登真係有愛 直投塞錢入樓主袋
希望樓主唔好浪費咁多巴打既意見

6個月時間
逼佢炒你咪得囉, 呢啲濕鳩公司唔係做嗰一個月都想寫落cv 嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞