講下你濕疹用過最好嘅保濕cream/ 保濕方法

198 回覆
13 Like 6 Dislike
廿幾年濕疹撚
Face cream用緊Avene xeracalm ad lipid replenishing balm

要喺外國網買但大大支又夠潤
就算係爆緊嗰陣用都唔會刺激到
冇咁乾嘅人可以試下cream

以前有用過佢支skin recovery cream rich
都好用但唔覺同上面嗰支有分別
既然有平啲嘅就梗係用平嘢

Skin care方面
之前睇bethni介紹買咗olecule b5 moist+
同埋origins mega mushroom條line支advanced face serum

兩支都保濕得嚟唔會刺激到濕疹
而且咁啱用咗之後塊面都冇再發過濕疹啦
我之後都再買咗mega mushroom其他products嚟用
菇水冇得輸
面霜就淨係可以冇發嗰陣用

搽身就都係去amazon買cetaphil
覺得未係最好 仲搵緊真命天子
廿幾年濕疹撚
Face cream用緊Avene xeracalm ad lipid replenishing balm

要喺外國網買但大大支又夠潤
就算係爆緊嗰陣用都唔會刺激到
冇咁乾嘅人可以試下cream

以前有用過佢支skin recovery cream rich
都好用但唔覺同上面嗰支有分別
既然有平啲嘅就梗係用平嘢

Skin care方面
之前睇bethni介紹買咗olecule b5 moist+
同埋origins mega mushroom條line支advanced face serum

兩支都保濕得嚟唔會刺激到濕疹
而且咁啱用咗之後塊面都冇再發過濕疹啦
我之後都再買咗mega mushroom其他products嚟用
菇水冇得輸
面霜就淨係可以冇發嗰陣用

搽身就都係去amazon買cetaphil
覺得未係最好 仲搵緊真命天子

自膠
不過濕疹撚用嘅products真係好因人而異
其他人覺得好用嘅分分鐘會搞到自己爆 反之亦然
我都試咗好多唔同products先搵到啱自己嘅嘢
可可巴油+藍罐nivea+凡士林 1:1份量
yup
降紅用physiogel AI cream 好掂
搽強力無比膏
la下啲濕疹
好涼快 好快好返
冷壓椰子油,凡士林 同 Physiogel AI cream 同AI 撈唇
之前乾到爆。。。好辛苦
每年春天開始我隻手都有小水泡
食左Phion排酸丸就冇左
廁所就去多左 但對濕疹未見幫助 至少對手冇左水泡冇咁痕
可以iherb或mimingmart買而家兩邊差唔多價
呢幾日又起。。。。。
純馬油

上沖涼
下潤膚
汗皰疹 我都有 睇咗醫生 搽類固醇
其實都係個人少出汗,濕重,
保濕個隻係油性定水凝?
我都有熱疹想要一枝隨時出街一熱就搽黎降溫
Bepanthen呢個牌子有出濕疹+止痕膏
前排濕疹返發,搽左幾日就好左
師兄想問下支 Avene ad
會唔會好油好笠
我臉有濕疹但有時太油又會生粒粒
CeraVe 隻 cream 今年新開始用,暫時感覺幾好。
唔好買錯隻lotion, 無用
想問下呢位絲打最後用NNT 用成點?
我呢幾日見到ig ad
Dm 咗佢問 話我適合用chloe emily charlie
想知下意見 唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞