講下你濕疹用過最好嘅保濕cream/ 保濕方法

198 回覆
13 Like 6 Dislike
我嚟講嘅話 我試過搽aveeno綠色版或者其他
可以15分鐘內乾晒好似完全無搽過嘢咁 所以對我嚟講藍色版係岩岩好
呢隻已經係我試過咁多隻Cream入面最無味, 最自然
可能我搽左3年, 已經習慣左
係咪DailyAdvance ultra hydrating lotion
夏天搽完身著咗外套焗兩焗嘅話唔知點解會有陣味
唔知Amazon美版既Eczema Therapy係咪同你呢隻一樣
https://www.amazon.com/-/zh_TW/gp/product/B00CWY8V9O/ref=ppx_yo_dt_b_asin_image_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

btw 香港買濕疹Cream真係貴到仆街
建議下大家上Amazon睇下價錢
例如Cetaphil Eczema Soothing Moisturizer HKD320=3支
夠HKD400就免運費送到你屋企, 我每次都買1打, 唔使煩
係萬寧見過HKD250+, HKTVMALL HKD200+, 以前Yahoo拍賣都要HKD150
全部都講緊係1支既價錢, 賣到貴一貴
有濕疹既人就會明1支好快玩完, 成日買既話真係好肉痛
雖然百幾蚊1支300ml左右既Cream都係貴
但係點都好過係香港用2-3倍價錢買200ml
咦, 我係搽Cetaphil Eczema Soothing Moisturizer, 專for濕疹用

噢, 原來係咁樣
師兄嗰隻係喺邊度買?
我見萬寧屈臣氏好似冇咁

好想做gym
唔好係香港D舖頭買, 買1支=你可以係Amazon買2支有多
試下浸死海鹽先
用緊Ovelle AQ CREAM
政府皮膚科近排都轉左用呢隻
好多鋪頭有得買
屈臣氏賣39.9
馬油
body shop (almond milk & honey)呢隻 揸身同手腳
馬油 揸面

沖涼之後 會揸bb油再抹身
Cerave
以前特登喺美國買返嚟
而家香港都有
最鍾意唔會黐立立
我搽了2年,岩岩先識在amazon 買,我平均一個半月搽完一支,蝕左好多

Btw amazon 果隻比起香港同款係有小小味,保濕效果差唔多, 不過在amazon 買果啲比較快到期,上個月買,2021 5月到期,香港行貨起碼到2022
我想問亞馬遜唔係black friday先至免運費㗎咩?
因為我唔係好識…… 定係指定貨品同商店先有得免運費?
我記得早年幾兩年Amazon / iherb係無Cetaphil買
係我早兩個月無聊見到iherb終於有得買, 百零蚊支仲以為平就買左幾支
點知買完係Amazon見到仲平, 100蚊樓下有1支
我如果果排乾得好誇張, 我會朝早搽一次, 夜晚沖完涼再搽, 每次都全身搽
老豆隻手成日都好乾, 佢話呢隻最舒服, 成日都拎黎搽
最快可以個半星期用1支
我未試過係Black Friday買
佢唔係每樣野都有得免運
你留意下個價錢下面會有句 "符合HKD386免運到香港"
你可以買唔同既野, 加埋過HKD386, 咁佢就會免運費
但你一定要係同一張單比錢, 同埋每個item都要有果句野
我上次3間唔同賣家都免運費到香港
卡倫
謝謝謝你
謝謝你
carun 萬用cream
你用邊一隻濕敷?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞