講下你濕疹用過最好嘅保濕cream/ 保濕方法

198 回覆
13 Like 6 Dislike
用緊Aveeno 專for濕疹嗰隻 (唔記得係咪叫eczema relief)覺得潤過普通aveeno
但出面少d見 要上網買
曼秀雷頓ad軟膏
vaseline intensive care

轉過好多隻貴價濕疹霜都唔得,係依隻最好用,用左都十年
其實如果係單純嘅皮膚乾燥引致嘅皮膚問題,只要搽一堆透明質酸同有少少油份嘅cream就好快搞掂咁factiv支嘢係透明質酸實會有用,類似嘅嘢peter thomas roth都有出,我以前做lasar個醫生都有自家品牌出呢啲成份簡單嘅護膚品,不過因為佢好藍所以我無再幫襯先轉factiv
嘴邊嘅濕疹我都係搽Factiv HA3+B5,就算本來又痕又乾,龜裂咁款,一搽完呢款精華,嘴邊嘅皮膚都會好快穩定到
但只限濕疹先有效,如果係乾到敏感或者其他原因敏感,我搽呢款精華就冇咩幫助,甚至會更加痕
幾年前用椰子油
今年番發,玩咗兩個月好似無斷尾。。。
用緊椰子油+ceraVe

夜晚要戴棉手套
初初起濕疹嗰時唔識野 一痕就搽醫生開嗰啲類固醇 但係一停咗冇搽又會痕返
後尾我搽California Baby 嗰隻金盞花Cream
keep住搽真係有好到

一隻止痕 另一隻平常保濕
Curel 個隻cream 真心覺得好用
手套有冇用?
夜晚瞓覺無咁易乾,唔乾就無痕,叫做瞓到覺。
宜家叫做無甩咁多皮,但裡面仲有好多小水泡冒緊出嚟
咁你有冇介食野?
成日隻手冒水泡係內在太濕同消化不良徵狀, 唔可以單靠外敷……
馬油。最平果d就得

不過一定要日本造
用左2日,搽一次頂到5~6個鐘到

之後開始痕
有無人搽完過一陣又勁乾

嗰隻幾好... 我都搽開
但係搽完會有浸怪味喺身上...
點搞好
戒緊,有睇中醫去濕
蛋,奶,甜 ,凍,菇,牛,味精。。。。
無做運動出汗累事。。。
https://www.aveeno.com.hk/zh/products/dermexa-daily-emollient-cream
用緊呢隻。平時冬天都夠用。過幾日濕度得返卅十幾,好撚驚

其實係咪要用完lotion 再加cream
有無睇醫生。如果係突發咁,建議睇醫生
我仔半歲開始濕疹
萬寧屈記啲大牌子基本上試過哂

用過啲natual d 既
Amofia 保濕幾好 g6pd都用得

琴日買左cubed
暫時幾有效果

好想斷尾
好多都係用aq cream 溝小小其他野整出黎

Aq cream 基本保濕已經好夠用 但要小心揀無sls成份既
建議戒埋麩質 會影響消化同吸收 可以search腸漏症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞