講下你濕疹用過最好嘅保濕cream/ 保濕方法

198 回覆
13 Like 6 Dislike
Physiogel 四季都岩用 薄查唔太笠
QV就醫生開 都幾保濕
想問下邊隻抗敏感藥最眼瞓
平時萬寧屈臣士買到嗰啲已經食到純晒 無眼訓感覺
頭一次上面係有dd乸, 但好保濕
之前濕疹生係面一撻撻咁都慢慢去紅
我美國呢邊冬天要開暖氣都唔覺面乾

手腳同身我用aveeno
重有Kiehls隻ultra facial cream都唔錯
我十幾年前濕疹過半年突然好返。今年唔知做乜突然過敏同手腳有輕微濕疹病徵,睇過醫生開mild類固醇同抗敏藥但都係好易覆發。最後買咗椰子油溝physiogel竟然一個月唔夠無再發
la mer 我覺得無料到
La mer好鬼香 睇完Hiram條片可以pass
咩牌子椰子油?
我喺iherb是但買,牌子好似叫now food
保濕好過一般cream,可以hold到幾粒鐘
出世到而家 今年第一次中濕疹
上星期成塊面腫哂 眼耳甩皮紅哂 食左一粒抗組織胺就消左
而家頸仲係一撻撻紅同痕 前兩晚蘆薈啫喱頂住
今日試下曼秀雷頓ad好似無咁痕

呢隻好用
冇濕疹 不過我皮膚偏乾
用開施巴 有隻係比dry skin用
我覺得唔笠 幾好用
Cetaphil cream+沖完涼qv shower oil
最緊要夠潤同冇香料
記得沖涼唔好沖太熱
希望大家嘅濕疹都快啲好
出世已經有濕疹
同呢個病已經搏鬥咗20幾年

多年嚟睇過好多人介紹用乜用乜
最後發現真係要靠自己試
唔係人地啱你就啱

個人試過+感受:
qv 一開始醫生介紹,夏天用ok,冬天唔夠潤
cetaphil 都係醫生介紹,感覺一般,無咩特別
kiehls ultra 咩 cream 無咩特別 紅哂嘅時候用好乸
physiogel 同上 係我度無用
seba 同上

而家用緊呢兩樣 keep住用咗幾年
一到冬天我無佢哋生存唔到
curel intensive facial cream
呢隻so far係唯一一隻塊面紅到關公咁 搽上去都唔會乸
每次去日本都會掃10+返嚟
body shop body butter 乳木果味
冬天全身搽 保濕到第二朝 即使我開暖氣都頂得住
每次sale都會買9+ (btw一年得一次最平 平均$8x一餅)

如果你無我咁乾 可以用另一隻味 蘆薈
都幾保濕 我夏天會用
body butter 真心幾推薦 唔算貴
冬天沖完涼大大pat搽全身好正

睇緊想試下:
first aid beauty
la mer (有錢嘅話)
skin ceuticals (有隻綠色油狀 人哋話幾好)
我塊面唔易敏感,我近年用factiv同valmont
想知佢易唔易吸收 會唔會好厚身有層嘢咁
椰子油
我無用佢嘅cream, 用緊RP5爽膚水同HA3+B5補濕精華,cream用valmont。我都想試佢嘅cream, 只係屋企仲有一大堆travel size 未用
用緊Factiv HA3+B5
早排開始凍同乾燥 有一日懶無敷面膜
第日就爆到成個額頭都係濕疹+甩皮
宜家用左佢隻精華5日 早晚各用兩泵 退左9成
試過好多款精華都無佢呢隻咁勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞