證券業基層討論區

1001 回覆
12 Like 29 Dislike
小薯冇咩接觸過呢D位 唔識世界長知識了
有學歷頂得順壓力又肯日日睇一大堆rules既話back office位一定係compliance最好啦
做1,2年都可以轉去support role?定係要睇運氣?咁如果一開始就想入哩d位咧
唔sell嘢有d乜位 係唔係好難入
你講真嘅?點解話compliance會好? 哩d位唔係偏向招law背景專業乜? 好多人話compliance冇前途
我係指back office入面好
Officer title應該都閒閒地30k以上
熟rules & regulations 又唔怕無證券行/銀行請

Compliance當然係偏向law背景專業
但有鬼咁多supply咩,好多讀得law既都直接走去做法律相關行業啦

有無前途係睇同咩比,如果同FO比當然都係算無前途,跑得數/幫到公司賺錢既當然前途好好多

但BO入面compliance亦好有可能係最辛苦最多麻煩野哽
No pay no gain
上d證券行career page睇啦
好多間都長期有opening
Compliance 有前途喎,間間行都要請
係唔係啊?你講真定講假
我睇jobsdb好似冇幾多

Law 背景 - no
識唔少人都冇law底入行,上進既讀個biz law master + 幾年經驗 步步高陞
我識既人入面最勁果兩個compliance 一個去左SFC, 一個去左BAML, 都係local 劵商仔出身
唔一定,有啲人係因為覺得法律相關行業唔好搵先走去做Compliance
UOB?
其實好多大行compliance head都係lawyer
sfc hkex上到位果D都係 呢2個機構出名好難升
真,無老點你。
Ching 知唔知 MO 2-3年 exp offer到幾多
Cmbi 轉過去加幾多到?同埋bonus有幾多個月?
Boci差左啦
中資最好其實邊間?
Bonus有幾多個月?asso咩人工?
Bonus有幾多個月到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞