證券業基層討論區

1001 回覆
12 Like 29 Dislike
唔該曬 以上幾位巴打先

咁就算做FO 巴打都會建議考FRM好d?
Banking & Corporate Treasury Management
萬中掛
大家點睇credit risk, 一般人工同前途如何
有冇人做過innovax?
有冇爸打知道如果做開bank frontline 可以轉做證劵咩post? 有邊間會請?
Front line sales and dealing嘅會最容易
我 原先係frontline 做stock trading
依家轉左做back office CA operation
姐係公司行動 派息 股權個d

但唔知之後可以點樣升或者轉去邊
上面都係老屎忽
咁你點解會轉bo?
frontline 番shift 又要overnight 老婆咋型
轉bo 人工又加多轉
如果rm 幫客做investment 呢
Bo仲高人工過frontline咁好
小弟三大文科 2nd up 畢業(GPA 過3)、副修 maths、同校同科MPhil. 宜家26歲。過去淨係有啲一年半年admin工同幾年大學助教經驗。宜家準備緊CFA level 1 同埋讀個 online master of computer science.

請問各位大佬想入行金融業可以點做?我唔怕難、唔怕讀書考試、唔怕低人工,但想搵啲 valuable嘅 experience (即係 exit path/career path好).上網過好多工,咩 analysts好多都要經驗唔敢 send cv. Intern 又唔到我做(已經唔係學生,學生時無做intern) dealer 果啲見大家講到咁又驚,唔知點算好。

見到有個師兄讀左個香港MSc in data science 再加上幾年經驗入咗UBS 做 data scientist. 都算係一條路?
有無咩trade support位開俾fg 想做
咩文科先
data science好難爭
個撚個都好似好勁
哲學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞