證券業基層討論區

1001 回覆
12 Like 29 Dislike
咁港資大local firm同中資細行邊個入得過同埋老底通常出到幾多,bonus又有幾多
我覺得type 9 類別個business nature 係有operating leverage, 廿個人左右,可做到幾十億港幣AUM,

所以細細地,十零廿人個啲,Boutique 又易升RO, bonus 又多(人少分),又多嘢學。

Trading, Compliance, KYC, AML, research 都有得做下。 係一定要幫手。做幾年,你幾範都識個框架,出去見工有得吹下。

出黎做頭幾年嘢,唔好大睇重工資,因為你入到9,6都好,你生存到一段時間,年薪過百唔難的。
我依家做緊果行係deal advisory, 6號牌除咗sponsor,係咪就係investment firm,9號牌同我做緊d野好似唔係好似
咁你咪專心做好喎,升升下就會到。

細轉大,有一啲特別moment , 中資行再來香港expand, 好似2013 2014 年個排,你有牌就會請。

到時候咪試下轉中資
6號有分大6細6
細6唔可以做sponsor 只可以做fa ifa
做緊
咩位就唔自爆
2年前左右剛開檔時我同另一個同事先後向舊公司跳糟過黎時人工加得都幾多(佢應該有加成50%)
不過我向呢行都算新唔知出面同等職位咩環境
花紅就好撚少得1個月
講真
中資唔係大行呢2年好多都係食穀種渣
武肺搞到少咗生意同埋啲公司都鐘意搵大行
唔好彩分分鐘坐2年都簽唔到一單ipo經驗
如果連in既機會都無
會唔會係人工問題
試下叫低d人工睇下有無人搵你見工咪知囉
不過感覺上research好少老野入行
多數都係中意請freshman
30頭咪試下囉
但如果做左10年都唔博, 我唔覺得第11年會突然發奮
星記?
港資不了
中資睇睇國內劵商排名,前十都唔錯
最尾個點好重要

最好寫定D RESEARCH REPORT
有機會見工人地會問你攞黎睇
所以要多D睇RESEARCH
睇下人地平時點寫
會唔會係本身經驗太唔relevant?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞