證券業基層討論區

1001 回覆
12 Like 29 Dislike
識人做ops 真係加三成再buyout
仲要條友本身做既ops係冇乜前途又夕陽個d
本身個人都廢廢地就快俾公司炒
CMBI請佢做既ops係brokerage related
Cmbi ops 好似contract 多 但ot 好似講到十點起 但bonus 好似好多
都幾肯定係perm位
有冇人有tg group?

請善用不推文
Dealer喎⋯唔係trader
Dealer比較重要既應該係trading rules, 咩product(例如咩叫牛熊證)、港/美股有咩盤(美股咩叫limit order/market order,幾點開市之類)

FG仲應該老吹自己已經準備緊考卷一
應該dealer一定要有牌
想問下Operations analyst 前境點
Programming language 果d係IT喎
Dealer係要識用個programme,唔係負責寫個programme

用iphone唔洗識寫app下嘛
睇錯
以為問dealer
搭單想問下account opening officer係做乜
淨係做下cdd aml果d?
最主要想知洗唔洗跑數
No ah, 完全唔識都做到
都係萬幾
不過正正常常有一年exp左右升下/跳下糟上20k應該唔難
Cmbi 底薪高唔高
Bonus派得好唔好
係咪最易入都係dealer / settlement / cs多?
想問下邊個職位其實比較好啲?
唔該晒
Dealer可能要返shift,因為如果公司做埋美股/期貨既話公司可能24小時都要有dealer坐向到,無order都要mon住個system

Settlement 雖然份約寫唔洗返shift但實情個工作時間平均一日都接近12小時
因為成撚日要等其他公司出report之類先可以做清算
然後公司部電腦慢/system廢就做撚到2046

CS就真心算鳩數
日日俾客屌之餘又無野學到

3個部門都係食物鏈底層但有得揀盡量揀dealer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞