證券業基層討論區

1001 回覆
12 Like 29 Dislike
FG 無幾耐仲可以當FG 咁入, 不過都唔易入,
又要GPA 高, 又要一係熟industry 一係熟Marco Econ。
當然識人咩都得啦
6萬底+ sales bonus
Settlement係咪冇前景
如果入唔到中資大行,咁港資大local firm同中資細行邊個入得過同埋老底通常出到幾多
如果入唔到中資大行,咁港資大local firm同中資細行邊個入得過同埋老底通常出到幾多,做緊deal advisory,前排有agent問我有無SFC type 6,想打聽sponsor依行
幾好
最勁嗰幾間中資行 analyst都開到3萬up Asso位4皮照計無問題
我自己見好多case, 中資細行,港資boutique, 30歲就失業,個行業發展似乎十分不利中少型投行。

要易上,我覺得9好過6。

你做得耐,IBD始終大細都要做到deal sourcing, 其實唔易做。

但9既話,香港做國內family office 似乎先係起步狀態,Fintech 一邊既相關資管業務暫時重未開始。 未來十年,個餅重係大緊,變左你就一來易上位,二來升到RO 跳一次就好大機會年薪一百,都唔算低。
呢2年啲deal去晒大行啦
啲細行包括中細中資屎都冇得食
人哋講到明等大行都唔想搵細行
你自己諗啦
要入中資大行 講緊海通國君中信(not clsa)4大行果D
無人refer真係好難入
加上我地香港人 佢地都係prefer請支那狗多D 某D中資直情講明唔要香港人
根本HR果關都過唔到
當然你CV好靚仔既都有DD機會既
deal advisory去9號牌個方向容易過6號?
CF細行收得皮架啦
2020年尾出埋CONSULTATION寫明要整死D細行
勁多細行炒人

大行更難搞
海歸勁人負責做功課
大6高幹子弟負責搵生意
分好哂工, 唔會有你份
除非好叻做功課或者搵生意勁過高幹子弟

而且, 份工既經驗唔太TRANSFERABLE
做上市公司唔夠CPA+COMSEC爭
做IA唔夠AUDIT爭
做VC唔夠RESEARCH爭
做PRINTER/PR唔夠ECM爭
monkeyland 嘅!
港資細行真係收得皮 之前出consultation
已經係咁push客去馬 但都係無乜deal
到時consultation結果一出應該唔少細行執得
中資中/細行都肯做細DEAL 點解仲要同你港資行做? 飛又未必賣得哂
RESEARCH真係好講興趣
有興趣可能會好成功
同埋唔會因為你香港/鬼佬定大陸人有太大影響
有時反而係好事
因為通常research team都想diversify d
consultation收到風on hold
但長遠一定無肉食
收得個雞碎做到仆街
D DEAL又唔靚
派飛自然賺得少

大行就唔同
本身已經收得貴
DEAL靚仲爆哂飛

根本係一盤無得做既生意

除非你係細行靚生仔, 做10年比你升到P, 又可以做CODE
到時拿住個P幫人坐牌都月入10萬
不過前題係間細行夠DEAL比你上到P
唔係。 無人脈,無first hon, 無native English, 意思type 9, 似乎普通人會易上啲啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞