證券業基層討論區

1001 回覆
12 Like 29 Dislike
Fg?咩post
23k 咁霉?
lihkg fg 50K啦
做緊咩位?cs?
每年commission幾多到
唔係

仲講證券,跳船啦
撈黎撈去都係20左右,上唔到RO就年年加小小,我放棄了
真係好老實,做左幾年,眼見d人轉工,轉黎轉去都係咁上下價,咩dealer,cs,settlement ,沒計,呢d位係呢d價,中年轉工又係搵咁多,做黎把撚,我勸你真係盡快跳船,走去做政府又好物管又好,走得仲走,望唔到咩前景
而一個政府EO仔都高過佢
仲經紀,算鳩數啦,而家個個都自己上網買嫁啦,有料既洗鬼做經紀咩,資訊咁發達

證券呢行,唔好講咩中資定港資,全行都好閪,做到RO你上面老細係大陸人,一係做一係唔做,做就有機會坐,唔做就執包袱,留低既膽搏膽,幾萬蚊人工你叫我坐我真係算鳩數,公務員做個爛鬼inspector 都高人工過你,我完全諗唔明而家仲做咩證券,咩金融

除非你入到外資,咁生還機會高d,如果唔係,等收皮啦
什麼專業人士,什麼牌什麼資格,都唔撚夠個inspector 人工高,仲話做金融,仲話做證券,我屌你老母
想知多d 兩間係點
我都等緊人答
有冇人做緊buy side
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞