有冇人有睇過挪威的森林

366 回覆
145 Like 5 Dislike
我仲有留係身邊
1996年版
第一本長篇就係睇挪威的森林
之後睇埋海邊的卡夫卡,世界末日與冷酷異境,聽風的歌
散文最鐘意 關於職業小說家 同埋 講跑步果本
英譯國境之南都睇埋
即時翻睇左四分一
有啲新insight:
永遠的十七歲———拒絕做大人既木月、二十歲成年生日行真正「成年禮」破處既直子⋯⋯⋯其實都係一個主旨:害怕成長
我都係呢個版本
但講真睇完覺得情慾位太多又唔浪漫,為搞而搞係我對呢兩本唯一印象,因為整體上好普通
一開始睇唔慣覺得有啲悶 之後越睇越好睇
好鐘意綠子
主角本身就唔係浪漫既人
只係同好多人一樣
用自己既方法 活喺自己世界入面
有自己既世界觀
對自己世界以外既事毫無興趣
書中描寫既係一個處於60年代日本學運下既世界
喺現實世界入面有幾多人係為攪而攪? 多如繁星
所以本書既情慾位只反映一般空虛既人對性既表現
正如書序所講有人會鐘意呢本書,有人會討厭呢本書
其實好大程度取決於讀者有幾connect到書入面空虛寂寞既世界
connect唔到,呢本只係好悶、「無病呻吟」既「咸」書
其實書作面所有有詳細過程既情慾位都有特殊既象徵意義,留意下timing🙂
睇睇下覺得啲角色幾似自己

我都想入療養院呀!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞