有冇人有睇過挪威的森林

366 回覆
145 Like 5 Dislike
其實深層次黎講佢寫既係日本戰後一代個種迷失
上面有人話佢地渾渾噩噩
冇錯個一時代就係咁
我覺得如果主角冇愛過直子,佢係唔會發出「可是直子從來沒有愛過我呀」嘅感嘆。
呢一代識 雞蛋與高牆 已經好唔話得了
佢自己出道作聽風的歌 用日文寫第一次完全唔滿意
之後改用英文寫 再翻譯返做日文
純粹覺得感覺同思想似啲。可能我個人都好中二
娶到一個似綠子嘅老婆,無憾了
有改編套港產片,邊個做?
海邊的卡夫卡應該係唔計愛情作品入面最好睇
即係大亨小傳,聽就聽得多,冇睇過
日本文學太多講人性陰暗面

桐野夏生、貴志𧙗介、平山夢明、坂東齡人(馳星周)啲小說如果一口氣煲晒真係會搞到心理變態
佢好似都係翻譯大師黎,係某個作者序定介紹睇過

Btw「能讀完3次大亨小傳,應該可以同我做朋友」麥田捕手個作者同春樹都係大亨小傳粉絲
但個人覺得大亨小傳仲悶過挪威的森林...
我睇開芥川龍之介、夏目漱石,嗰啲舊嘢
挪威的森林我睇過英、中版,我覺得英好少少,其他就只睇中文版。

Arm Arm 睇左....邊棵係直子?
印象中綠子書入面既描述係唔靚..男人頭tb咁,但春樹好勁,會令人忘記呢點,淨係記得綠子有幾好,幾gfable
我印象最深係遇返中學女朋友,原來隨便錯手可毀了人一世
如果會接觸動畫可以睇埋秒五,新海誠講過佢嘅創作受村上作品影響好深,秒五同國境好似,一樣係童年相遇一生最愛,後來分開,但仍然無法忘記,因而傷害到其他女仔。
one more time,one more chance,如果始上中學冇同島本斷開聯繫,結果又會唔會係happy end,定係好似始講嘅咁,慶幸冇俾島本見到佢中學時不堪嘅醜態
the great gatsby 非常之好睇
我覺得村上春樹人生觀咁悲或多或小受佢影響
leonardo dicaprio有拍呢套改篇電影,易入口啲可以睇下
睇到book2中間 已經頂唔順放棄左
真係好浪費時間

嗰陣只係覺得好靚買左,睇完覺得好深刻,一開頭係有少少悶
但係之後完全入哂局,特別係最尾佢頹完翻去揾綠
收線之後企左係嗰個火車站,同一個地方但係眼前世界已經唔同哂
我到底在那裏?
加上佢描述個都市感好正,有種好靜又迷失嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞