有冇人有睇過挪威的森林

366 回覆
145 Like 5 Dislike
睇到扯旗
絕大部分故事套落現實都柒㗎啦,
睇書睇故事邊有得去脈絡咁睇。
會睇的,一套套睇落去。
係咪講學運
日本文學先正
剩係記得佢扑埋個自閉大波妹
睇過
略有提及。
咁我唔識日文,冇睇過原文。
書同戲都無睇過

不過現實見過 挪威的森林算唔算?
村上受美國文化影響,所以有講法喺佢嘅行文換做英文都通順
(我睇過中文版老鼠三部曲再睇英文版有啲唔習慣....)
村上春樹啲書刻畫感情同嗰一種頹廢、無力感方面寫得好細緻,令到睇嘅人好有代入感。加上文筆述事手法多變,所以佢每一本作品感覺都好唔同。

喺日本文學中,對比一大堆不斷描寫人性陰暗面嘅小說(唔係壞處黎,只係日本小說真係太多講人性),村上春樹係好突出嘅。

個人覺得,村上春樹代表作反而係海邊的卡夫卡(雖然我都好鍾意挪威的森林)。海邊的卡夫卡兩條主線用兩種完全唔一樣嘅方式去寫,一面真實、另一面奇幻。有機會真係要睇下。
村上春樹作品之中最鍾意依本
挪威的森林同國境之南都睇過三次
村上咁多本書我始終最鍾意係國境之南
最鍾意嗰幕係島本喺酒吧送唱片畀始嗰度 嗰刻好似潮水退去 全世界好安靜 得返佢哋兩個人

兜兜轉轉一世人 最終發現最愛都係初戀
但就算自己願意為佢放棄一切都係無辦法一齊
真係好憂鬱
kizuki死之前都係搵主角唔搵直子
你諗吓直子會點諗
主角又會點諗「直子會點諗」

主角10×9係覺得要彌補返俾直子
因為kizuki最珍惜嘅人 竟然唔係直子
而係佢自己

作者話
「死者仍然會作為生者嘅一部份存在」
正正就係主角當自己係kizuki
直子又當主角係kizuki

加上佢同直子嘅相處一直都好悶
綠子就反而係好精彩
其實主角心入邊係鍾意綠子多過直子
甚至從來都冇鍾意過直子
只不過係一種莫須有嘅責任
放唔低咁解
你個名
睇晒全部村上嘅書 反而覺得1Q84雖然係難得嘅good end 但令人有啲失望
其實挪威的森林同國境之南個故仔好似, 都係(仆街) 男主最愛一個, 但係最愛走左, 男主結局搵返女二

不過我覺得國境之南處理得好D, 有D 神怪野, 好MYSTERIOUS 好引人入勝
基本上本本都會提少少 因為佢就喺嗰個時代嘅人 就好似返送中對呢代香港人一樣
村上fans lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞