有冇人有睇過挪威的森林

366 回覆
145 Like 5 Dislike
唔欣賞挪威的森林=膚淺
No. 但佢講到係咸書,除左濫交其他嘢都不值一提,咁就幾膚淺下。
你都冇睇過本書,我點講你聽
唔識欣賞點會係膚淺,每個人口味唔同,大家互相尊重

但明明一直認真討論,突然上面希兩件衝出嚟又話垃圾又人身攻擊,話濫交係本書重點,你敢話唔撚係戇鳩仔
已完全封鎖該用户
已完全封鎖該用户
唔欣賞挪威的森林=膚淺
唔識欣賞點會係膚淺,每個人口味唔同,大家互相尊重

但明明一直認真討論,突然上面兩件衝出嚟又話垃圾又人身攻擊,話濫交係本書重點,你敢話唔撚係戇鳩仔
你呢個係好嚴重嘅指控,我會考慮告你誹謗。
無記錯村上設定個小說背景係日本改革時期
書入面都成日提到主角大學入面見到有班人提倡改革
所以我覺得其實村上係有d政治暗示 不過政治就始終唔係小說既重點
例如 主角係普通人
直子死鬼男朋友係提倡改革既青年 書入面話佢家境好又聰明 但話佢唔適應個社會之後無神神就自殺 我覺得就係指現實中好理想化既改革派 自殺就代表改革失敗
直子都係提倡改革既青年但相比死鬼男朋友 佢會嘗試接受社會既妥協
我唔係。
已經算係好簡介
其實真正好睇嘅地方係要睇過先明
我之前網上睇過d閱讀分享 覺得有4個字形容得好貼切 就係無病呻吟
如果咁講,其實所有文學作品都係無病呻吟,只係在於佢嘅呻吟打唔打動到你。
唔爭氣 笑咗
結局睇到扯旗
你唔認真,你膚淺
又唔可以咁講 首先我覺得用無病呻吟呢4個字黎形容呢本書係無負面意思
而且無病呻吟呢個風格真係好適合形容主角
首先佢係聰明 而唔係死讀書個種聰明 書入面就係有個高材生 成日帶主角去扑女果個個個人都睇唔起 偏偏肯同主角做朋友
而且主角睇住佢最好既朋友 鍾意既女仔自殺但乜都做唔到 特別係直子 一度以為佢去左療養院會好返 點知都係悲劇收場
好嚮往直子住個間療養院
搵我?
世外桃源
唔會俾人批評,唔會有人覺得你有問題
所有人都接納你既歪斜
睇葉蕙版本
好睇過賴明珠版本
不過應該好難買到
生活苦悶
唔想社交
對世界唔感興趣
其實好多人都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞