有冇人有睇過挪威的森林

366 回覆
145 Like 5 Dislike
睇完之後忍唔住打左次丁
秒五都睇過電影同小說
其實可能到最後個天都注定主角同島本無辦法修成正果
只係最後都係放唔低「如果」 所以先至咁sad
我睇嗰陣冇覺得有違和感,好自然
反而係佢描述得好撚深入,每個動作姿態表情都好細緻,但係睇完係我係冇性欲
我諗佢就係想表達性根本上就唔可以被單一咁看待,唔一定係好想屌母親節快樂嗰隻
係陽台嗰段好正 叫你買蛋糕就要衝去買 買完返嚟唔想食要第樣 又要毫無怨氣衝去買
好多野野唔係黑同白既
中間仲有無限既灰
渡邊有冇愛直子?
有既
有幾愛?
唔識度
不過一定多過對阿綠既愛
任何時候佢一定會飛去直子身邊
人係咁犯賤,得唔到既最馨香,
直子由頭到尾都只係當渡邊係木月既代替品。
我始終認為最後渡邊大叫,係發覺佢只淨番阿綠了,
一邊係死亡(直子),一邊係活著(阿綠)
佢㨂左阿綠。
抑鬱嘅時候睇好療癒
係 但佢唔係公主病
佢只係覺得愛一個人就係要毫無餘地咁愛
而佢都會咁樣愛佢
冇咗種缺憾美
有冇人知突擊隊嘅去向
冇啦 總有啲人會係生命中無聲無息咁消失
芥川龍之介嗰種黑暗多數係「為咗生存、所有道徳、規例都可以背棄」,種黑暗、墮落係迫出黎

我上面嗰4個寫嘅都係人性本惡
睇下平山夢明本導彈人,完全痴撚線,描寫一啲都唔細膩(除咗暴力、殺人情節)但睇到真係好Q爽

仲有誠心推介桐野夏生本out、真實世界、異常
不可以沉下去,總可以迷下去
“It was just personal”
婊子無情
中五扮晒嘢買完睇,之後入晒坑
到大學再睇先睇得明
村上嘅書要個人有返咁上下孤僻同偏執先會易d connect

利申:世界末日、國境、人造衛星打手

近期D長篇有少少為咗想拎獎而變得易明咗嘅feel
睇過 睇完無咩印象
好少睇日本文學 唔識欣賞好平淡
但幾鍾意男朋友推薦 東野圭吾秘密
冇睇過 sorry 介紹下?
世界末日最有feel
去睇下?
世界盡頭與冷酷仙境
咁係文學書定鹹書
未睇過唔識欣賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞