有冇人有睇過挪威的森林

366 回覆
145 Like 5 Dislike
the great gatsby 同好
中學嗰時勁鍾意呢本同村上嘅書 後尾先知村上自己都好受呢本書啟發

最震撼係最後形容daisy 同tom 係careless people 嗰度,直程影響左我成個世界觀
咩書?
冷靜d, 今日睇緊係覺得on9, 但60年代尾講呢d就未必呢套野好多呢d似小戀人之間既9up
成世重睇最多就係呢本
好好睇,好鍾意嗰種淡淡嘅哀傷同無奈,雖然故事主線好平淡,但就因為咁同現實更加似

好記得主角話死亡唔係終結,死亡以另一種方式繼續存在緊,意思就係喺每個有關嘅人身上都留下咗啲烙印、改變咗其他嘅人生
講自私冇人夠永澤兄黎
電子書
英譯誠品冇咩?
可以上Book depository買/用kindle
我唔覺得渡邊自私 但永澤同渡邊講過 佢同渡邊好似,係同一類人。如果用常識應該唔會覺得似,但本質上兩個都係唔係咁理其他人點諗,對自己誠實,對自己既想法負責。渡邊唔想上堂就唔想,想見綠就去搵人,唔會口不對心。
村上既小說 就算係日文作 好多都係佢自己譯返做英文。
我到呢家都唔明男主角點解最後要屌個阿婆,睇到我有少少陰影
唔中意睇書 係得挪威的森林同the catcher in the rye會重複咁睇
要從自我迷失當中得到救贖
每個人方式儘管不同
最終都要靠自己
葉惠譯得好好
果種文筆、氣氛好夾主角既世界
賴明珠版本好似冷冰冰直譯咁 唔係太鐘意
英文就Jay Rubin(仲有其他人譯?)
係佢地獨有既方式去憑弔直子
扑野係渡邊同直子之間既最大缺失
唯一清楚既係玲子
而玲子係渡邊世上唯一同直子既連系
當係一個告別式
我代替直子同你做
之後渡邊你就要move on 了
可能你會覺得係咁扑野好膚淺
但亦都可以話村上篤出左好多感情既本相。
同意
葉惠既文筆都好啲
感覺賴明珠係逐字照譯
而葉惠係讀明白左再用中文語意寫番出黎
但咁樣令到日本方面唔妥佢既譯本覺得佢譯錯譯漏
我反而最鐘意佢呢本
第一本睇 世界盡頭與冷酷異境, 覺得好科幻, 就算冇科學都可以寫到科幻小說, 宜家諗返inception都可能抄佢。

之後啲同事問有冇睇 挪威的森林, 第一次睇冇乜特別。 係綠子好吸引我。 之後再睇國境之南, 嗰時年紀仲細冇乜感覺。

結咗婚之後幾年再睇番那威的森林同國境之南, 特別係國境之南, 睇完個心赤赤痛憂鬱咗幾日, 係咁loop返 Nat King Cole啲歌
年輕個時睇
會覺得緊係綠子正啦床上乜都肯做~
直子行撚開啦!
老左再睇
明白同感受到直子於渡邊代表左啲咩野,
點解咁難佢冇辦法放棄唔愛直子。
諗返起都好多年前,而家真係唔太記得情節,就算有啲情節記得都應該撈亂唔岀奇,1q84之前既我都睇過,以前細個仲會專登搵佢提過既歌or音樂聽吓

國境之南
海邊的卡夫卡
關於跑步,我想說的是..

呢3本係我當時睇完1q84後我最鍾意頭三自此就無再睇佢既書
主角一個人夜晚上咗水塔上面
睇住螢火蟲嗰一段真係譯得好優美
同前度一陣睇 佢訓足全程 馬上想飛左佢

突擊隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞