要唔要呢個offer?

342 回覆
62 Like 248 Dislike
你先係囉
你上年先做完唔知ubs 定citibank定唔知乜㞗
*上嚟
睇番#49
兩間都唔係,你咪撚屈
local audit=寫臭CV
hr = hr =no value added
sup9 program = 你做it都有啲用嘅
噉你上年做邊間
你擺tg我同你講
唔想樓主之後懷疑人生
見太多freshgradaute/ intern 唔知自己想點就入左黎,
喊住咁走又有情緒病, 又講後悔又成
同埋樓主又唔係特別想做audit
又做local audit又搵big4工但係grad就唔想做audit
咁你grad係想做咩
只能夠遺憾咁宣布樓主已經玩壞咗自己CV
頂唔順太多ot?
樓上有位巴打講得幾好,如果將來想搵份好工,你無intern經驗都係要硬食呢個offer ,否則遲下畢業你張cv白雪雪,再睇下其他同學仔又有intern又玩過business competition,到時就真係得audit先收你
big 4 audit 係正常人都請,
要DEFER半年真係唔抵, 問題係要defer到,
summer intern當然去馬啦, 早D grad 早D入big 4捱好過啦,
grad半年做intern又學唔到野(會學識影印既) , 早D grad 再報early bird 考QP好個啦
唔係呀你year 1 已經識返工其實好識諗你試吓搵啲AM firm part time 等自己CV多啲行業
FYI其他second tier 7千唔夠
但你真係要考慮錢咩 我就覺得你係要考慮你CV有冇野寫同自己想唔想行audit呢條路
巴打意思係advisory winter intern難入好多?
好似好多人搞錯左一樣野
Take呢個offer係為左之後唔洗做audit
而唔係為左之後做返audit
正常人?
你過返去big 4 recruitment post睇下有幾多個珍禽異獸
唔想做audit 狗 咁點解要defer 半年做audit intern
你估big 4 intern真係重要過你準時畢業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞