要唔要呢個offer?

342 回覆
62 Like 248 Dislike
如果我有consulting intern offer 好唔好一路underload 讀一路做
係連登仔先會話有手有腳就入到
係嘅話隔離recruitment 就唔駛開到10喇
當年爛鬼science科grad得lab exp 做有big 4, MT offer. 之後都係碌咗入banking. 我又唔覺得intern exp緊要得過interview skill

banking同audit差唔多咁夕陽btw...不如真係諗清楚自己做乜先
轉大陸contract嗰下真係好狗
咩公司出3k請intern?賤價
A1-SA3都應該無點升過
屌 咁以後d fg仲可以做咩唔通個個狗衝政府工
唔急畢業既話建議take
有份見得去既intern對將來幾有幫助
exactly,佢最大問題係3年都冇一間大行經驗,全部都係細公司,你話外國出名boutique就唔同講法。
不過又真係估唔到可以take winter offer番一兩個月quit
但真係要諗好故仔,搞得唔好比人唱就無謂,另外會怕下份intern做back ground check會唔會比佢地唱你中途走人
要 但唔使defer 做幾個月就走攞exp
十年後睇翻
唔會
如果做咗Big4 winter audit intern, 咁summer 係咪唔需要再報Big4 ?可以試吓報銀行嗰啲? 定係繼續報Big4 不過唔好同一間?
依排都可以嘅
consulting都冇乜生意
倒自己行業米
應該唔會,除非係KPMG elite programme,pwc無得咁樣的,利申有pwc offer不過唔係intern
咁唔知係依家玩法唔同定係P記玩法唔同, 利申N年前同業
eg 1使唔使轉大陸contract
p記有做2年peak直入a2
ching 做緊?
原來有D咁嘅野
Hase真係好啲咩?
事實係銀行業務都飽和晒,新VB又冇乜邊間做得起,老seafood又唔肯走,新仔又要食晒啲workload又升得慢。不如你話我聽點解覺得銀行好做?
我冇串/質疑你既意思 真係問緊問題 mt 政府工就爭崩頭 醫療 工程就專業人士 年中出咁多bbq fg如果佢地唔做banking or audit咁可以做咩
只係見到大家個個都話想做banking,但其實banking真係不歸路,可能我係想串當年誤入歧途嘅自己多啲

我覺得返工真係開心/工作滿足感最緊要,唔好讀bba就覺得自己要入FI,人人興趣唔同,好難答你做乜好。不過方向上都係搵啲唔會被電腦取代嘅工。講個例子,銀行ops
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞