要唔要呢個offer?

342 回覆
62 Like 248 Dislike
咪on9 啦,你覺得三大grad ,gpa 我當你3.5以上,4以下真係好巴閉咩?你無論cv幾靚,你grad個陣無return offer ,你同無靚cv朋友無分別,我朋友上年入big4 ,佢batch mate 當中有英國出名學校master grad , 每年都有三大入big4,無咩人care 你當唔當水泡,開咗工都可以quit 啦
搵工就係靠運氣,big4 唔得就算啦,除非你話入big4 做係你夢想

唔好因為big4 無比interview 就影響心情啦,好好準備bank interview
In左3間
1間7左
1間自己覺得幾好
1間普通
dont even have interview cry
in 得好嗰間係邊間先?可能未派曬呢
依歪
但可能太aggressive
我都係呀 7左個間真係無offer in得幾好個間就第一批就收到
銀行其實sales先係最難取代。尤其係pb或者corp位,無論點都係要有個人出嚟溝通。
無追post
但水記winter intern出名ot得犀利 可以嘅話樓主報下銀行coop好過啦
想問水記平均幾點收工?
理論上就睇team嘅
但咁啱識兩個之前做過 都有啲時間做到凌晨兩三點
因為真係當你full time A grade咁用
而peak都好難係無嘢做
如果做咗一陣野 big 4 轉bank 仲會唔會睇U 同GPA
有big4都唔做 你仲想出去做啲咩?
Ey仲派緊offer 啦
update番

accept 左個offer
多謝咁多位巴打拔刀相助
聽講11月就派左好多…
其實個市咁差 避多半年都好
請廉價勞工......好老實講,好多intern on99,教佢地做不如我自己做仲快,有d野已經唔駛business knowledge,叫佢睇下excel邊條formula,簡單bug fix同google下都stone係度,唔係department要keep個headcount同扮有培養「人材」,真係鬼駛請intern,完全唔旨意intern減輕到workload,當然有例外,coach下就自己識做同trouble shooting,但十個可能得一個係咁
我fd前幾日先收到
tax team technical 好多 summer 7/8月peak
不過tax 難轉工種 太專
我10月尾in架
做啦
做完audit intern去報ibank placement
再summer return
路都指埋你行
唔好只計錢
最好計前境
有冇機會長做
轉第二間又係唔係容易咗?

比你三萬,一個月玩完
要等一年半載先有第二間,有乜好處?

有得做有得升就最好。
識人>relevant experience >= school/ experience > GPA

當然你Cambridge first hon 另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞