要唔要呢個offer?

342 回覆
62 Like 248 Dislike
但個個都話自己個行唔好做,又夕陽行業咁,班fg真係會諗做咩好

利申唔係話銀行業好做

另外,你個exp真係無咩代表性,因為唔係人人都好似你咁,大把人cv好過你,interview skill 唔差都錄唔到入去
如果本身冇咩大firm intern experience summer又未有offer 咁都係要好啲 你intern做audit唔代表之後都要做翻 可以靠個brand name 搵其他更好選擇
我收咗return offer, defer 咗,依家話因為defer咗唔請,自己諗
但真相係我in人不嬲都係睇邊間U, intern exp 可能會望下,但啲靚cv嘅講幾句就露底,又講唔出點解想做份工,又唔睇啲啲product feature 先,interview skill 唔係講嘅幾叻咁簡單,係show 到你對份工有幾大passion. 當然見工講運氣,但銀行(非ibank)勁多opening, 唔覺係好難入,真心正正常常都會有offer
Big 4 撚有work life
其實好簡單
睇你對自己有幾大信心
如果你有信心唔做呢個intern
畢業都可以搵到好工
咁咪唔使做
如果你無信心嘅
咁做黎點都有用 無論係return offer定cv上多間big 4嘅名都一定好D

所以無人答到你 得你自己答到自己 我地呢度無人會知你自己嘅信心同能力去到邊 甚至係你final yr果陣嘅經濟環境 如果疫苗有咩事 經濟仲差咗就... 當然如果經濟好轉咁你就容易D搵好工

就係咁
winter inter is wok peak cheap labour ... u will stay close to the photo copier, folding letters, documenting invoice dates
But great exposure if you want to be CPA
Summer inter is rp hae season
你講堆野同咩咩有手有腳無分別

搵工真靠運氣,你自己preference 係邊間u,第個就可能係intern exp ,無得講架

仲有點解靚cv一定係講2句就所謂露底先

係呢度講就一定講mt 位啦,唔係mt gt位係2020年之前就真心唔難入,真正正常常,passion 唔使有都得,講到點解想做、適合做同埋講到了解份工,通常都有offer ,bank 2020年之前真係勁多opening ,之前連teller都唔freeze 埋
唔做會後悔。

take 24 credits全部hea courses,照番工同考試,同hr講定會放你番去考試,加油💪🏻
大部分都請
舊公司唔可以俾negative comments架
因為咁係算誹謗
所以background check淨係check start date, end date, reason of leaving (呢個case係樓主quit, which is not a problem... "firing for cause"先係problem...)
師兄可唔可以講多少少 點解銀行ops唔會比電腦取代? 有諗過做呢個位但係一直諗唔到點讚ops
唔可以咁唱架
因為咁算係誹謗
HR只可以confirm start date, end date, reason of leaving (resignation/end of contract/layoff/firing for cause)
你驚的話可以放蛇扮嘢自己走去打俾舊公司扮做background check
記住錄音
如果舊公司唱你
你可以首先搵head of HR警告先
之後再放蛇
仲唱你就可以告去
攞damage都fatfat (不過你預無咩可能去到呢個step,因為大公司hr係step 1已經唔會搞咁多野,最多圍內唱下你,係電話唔會亂講嘢)

所以quit都要quit得gracefully
今年return offer ?
想問如果summer 報tax係咪都難入?
巴打好勁
依職係番緊全職比team head睇唔順眼想跳嘈都work
叻仔 誹謗都講得出建議你睇少啲tvb 好多legal terms都係錯的
真係咩巴打係行內人?可唔可以tg傾下
https://t.me/savehkyouth12

利申:有advisory intern offer但係想知多啲
一樣唔值得Defer
但點都好過Big4
其實大學讀4年
我當你year1 Hea 點都仲有year 2/3 summer同winter
中間仲可以做part time intern
咁多時間 點解要Defer?
呢位Ching一定係有靚CV之人,加油
依加大部份堂online上
應該唔洗defer都得啦
Sor 語癌,ops 係「會」俾電腦取代嘅位,千祈千祈千祈唔好,永不翻身。但其實銀行整體都係好易automate, 連compliance 都有robot睇了,如果夾硬要搵銀行位,就留意吓fintech post (business side not IT side)
我覺得樓主睇幾樣嘢
1. 你唔take呢個offer,以你現在的GPA同U, finsl yeat夠唔夠牙力入到Grad Prog/MT
-如果夠,你點STAND OUT你同其他candidate,你intern experience?定識人?GPA4?PRESENTABLE?
-同埋點解你報banking 無消息?無network/interview/any other reason <- 呢個要諗下
如果有得in,無揀你就應該interview衰左或者有更好嘅candidate
如果你in都無得in,就應該係學校/GPA/intern 唔夠勁比人/system揀走左

2. 前面咁多樓都提過,唔做pwc都入到banking/ 照入番big4,其實都係為個名
- 如果有兩個candidate 一樣profile (GPA/school/intern),一個有做PwC,一個少呢份intern,咁面試官都會揀過做過PwC (Given 大家interview performance 差唔多),正常人人有得揀都會揀個好d嘅啦

3. 如果咁恨入banking,咁你又做過咩準備?有無network 過d做過banking intern 嘅師兄師姐?case comp?定係你就咁篤online application 就望天打卦?好容易,比三分鐘自己,答唔答得出why you?why this bank? Why banking?
- 我唔否認淨就咁篤online application 係無用,但你要本身夠勁 (識人online apply GS, no network, but 4.0 GPA,入到去),但我就咁睇linkedin HASE MT個個都有響朵intern 係手(包括big4)
- 我都見過非8大做下轉下入到banking/big4,其實好多時候d人都係搵一份close to banking 嘅工,慢慢轉入去,當然一嘢入去就very good la

4. 至於值唔值defer,我覺得睇你能力同career path
- 樓上GS 4.0 果位仁兄,final year full time 做GS加番學,一樣4.0 grad
- 你defer 做pwc會唔會close to your dream (banking), how can you leverage this?
- 你唔做pwc 嘅時間(network?find other intern) 會唔會make you closer to your dream ?

懶人包
有得in bank,但人地無要你= 有better candidate or 你7左
無得in bank,你GPA/U/ intern 連第一關都過唔到
- 咁你望下d師兄師姐個linkedin 個GPA/ honour 你meet 唔meet 到
- 咁你望下d師兄師姐個linkedin 個Intern exp 比你好定差

你自己諗下自己差邊樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞