要唔要呢個offer?

342 回覆
62 Like 248 Dislike
巴打好有心
巴打好有心,介唔介意借黎一用

一定會落返你credit
好詳細好多謝你比咁寶貴嘅意見我
用啦

我係今朝打開CFA無眼睇寫嘅

補充少少
樓主個bg,3.0以上gpa,無pwc intern 都應該會有big4 gp interview (audit)

但埋睇樓主想要嘅banking 係corp bank 定ibank,FO/MO/BO,你入去為左咩?
響朵?人工高?唔ot?鐵飯碗?

Audit 出去bank就幾條路
1. Audit 3寶 - in house financial reporting/ compliance /internal audit,bank都match 到b4價,但你b4就要捱騾仔,睇下係咪你想要嘅Banking dream,呢d role 反而b4比bank親生仲着數(有時)
2. Internal 轉去advisory (banking related eg regulatory compliance),再去bank(比較少見)
3. Uncle auntie,永遠都係識人好過識字,High school/ Y1已經係big name intern,亦見過audit 去IBD (very exceptional case),相信唔apply落99.9%人

For 響朵,你覺得做GS back office 打雜定做big four m&a lead advisory,個個諗法唔一樣

同埋corp bank and ibank 嘅skillset 都差幾遠下,你得閒就network下人,understand多d個market,問下過來人,唔好怕醜,我知香港人比較少咁做,問又唔會少舊肉,人地應你咪當傾下計。唔少人land in banking 就係靠network,例如我個dept想要個intern,咁你network 開嘅可能搵你話”我e家缺個人,返3日嘅,黎唔黎?”你覺得個請人果個搵呢d人快d定走正規流程問hr要一個?當然呢d case 唔係network 一兩個人就有,都係持之以恆。

通常搵師兄師姐+3-5 年,睇下人地條路點行,係咪你expect 嘅,人地點入去的,打好d關係,就算interview 到,你都可以話你network 過貴公司嘅同事,深入了解過間公司同dept,etc。不過你預左10個得1-2個會應你,但應得通常都肯share insight 比你。同埋你最willing d 嘅咪search 下邊d人做過b4 intern 入左bank,問下佢地嘅諗法

不過你去pwc就預左in bank 就比人問why pwc to bank 㗎啦,make 好d your story,睇下人地點兜。
至於點network 就網上面大把教學,但唔建議課金買course,google is yor friend
Corp bank 我自己晤太熟,因為從day1都無諗過做,不過你可以FF 下你3,5,10年EXPECT 自己想做咩,拎幾錢人工,過咩生活,同埋比人雞嘅CHANCE

同埋咁想去做banking,可以搵下二三四線CORP bank
1ST TIER: HSBC HASE SCB,etc
2ND TIER: ICBC CCB ABC BOC, etc
3RD TIER: SMBC, Fubon, OCBC, etc

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_in_Hong_Kong

如果行ibank 路線咪去d細corp fin house 中資券商做勞力,算係relevant experience,當累積下經驗咁囉
無其他offer 就照去啦

錢低預左, 但係intern 黎, 係唔係因為爭果3幾千就唔做先

Grad左搵工有大公司intern exp. 真係贏好多
wow ching meh bg?

最緊要最後拎返份reference letter
用黎證明有返過份intern
same, but I don't even have an interview for big 4
yes, don't even have a rejection letter
早啲畢業入去升a2好過啦
should be no ar, caused I received a few banks interview
水記adv fg今年得幾個人 冇一個人係香港人
你睇talentlink
屌你99% advisory asso grade啲名都係支那拼音嚟
今年應該係要大客級數既rp 先入到
3大 GPA3.5 有做過INTERN
點解冇BIG4 WINTER OFFER…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞