信報:公務員士氣低落 AO再現跳船潮

341 回覆
346 Like 8 Dislike
講到咁廢自己又考唔到
D官開會咪又係訓教
依條仆街 垃圾奶共狗
ao去到外國都一定撈得掂
遲早
共產黨會要佢地放棄
驚比人制裁?
何謂打得不嬲打政府工都係廢先入去架啦
AO(pt27-44)升級做SeniorAO(pt45-49),再上已經係部門助理署長AD,局PAS首席助理秘書長,甚至外國經貿辦或者18區DO民政專員,嗰下已經係首長級D2(AO staff grade C)。
D2上去就D3(副署長或局嘅副秘書長AO staff grade B),有啲大部門副署長同局副秘書長就D4(AO staff grade B1),之後就上去署長(D5或D6視乎部門規模,大約AO staff grade A),當然最終目標係局嘅常任秘書長(Permanent Secretary,D8 AO staff grade A1)

真係fast track就應該6+6(每三年調一次職)就上到D2,之後就應該睇命水
佢本身都on99啦
真係唔多覺有幾醒,唔通入左正苦就會智力下降變弱智
咁就唔好再講乜柒ao係精英啦
AO 值錢的位從來唔係能力,係佢政府入面的 guanxi 和知道官僚制度的 hidden rules
咁講啦,AO 嘅勁可能係做人夠圓滑唔會得罪人,做啲周圍交際嘅工作。但你話同其他專業比 AO其實無乜生產力,有個 comment 講得好,做到大狀/ibanker 等等等又未必做到 AO,反之亦然,但一比較大家知咩事
認同,就算係私人公司,交際能力本身就係 skill 的一種,點樣平衡各方面的利益又唔會得罪人,唔係個個都做得來
今時今日AO除咗語言能力高同學術成績好之外仲有乜嘢特別能力
你睇佢地有啲做咗十幾年升到去D2 但喺立法會嘅對答有幾垃圾就知啦 喺商界嘅話你咁嘅應對能力炒撚咗九世啦
其實港英年代AO經驗本身最有價值就係對政治同社會嘅judgement 但今時今日做AO只求支共式政治正確 由通才精英變咗做奴才李蓮英 仲講乜春人中龍同天之驕子啊 醒目嘅一早quit咗份工去第二行發展好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞