信報:公務員士氣低落 AO再現跳船潮

341 回覆
346 Like 8 Dislike
Ao最考小組討論同作文
同多數工唔同
除咗少部分位同商界多做野之外其他好難跳出去

不過某幾間公營機構鍾意請ao人工亦好撚高
ao留係政府做幾年已經sao 10幾萬
基本上抵屌過ibank
不過都係個句唔同既工要既人都唔同
就好似讀到醫唔代表你可以做top律師/ibanker,做到ibanker唔代表pass到jre

利申: Ex ibanker
跳樓就有份, 入咗公墓就永久埋葬㗎啦!
係連登仔眼中 AO 連ACO 能力都不如 (好似係)
689啲語言偽術同遊花園啲廢up術
睇柒婆就見識到,佢都係呢套系統出嚟
佢地既打得未必真係做得野,而係撩事鬥非,撩交打個d,好夫以林鄭咁
睇咩 department, 咩位同跟著咩人喇

AO界流傳已久嘅故事:
你有無聽過林奠半夜4 點 send email俾下屬,朝早6 點打去屌個下屬話佢唔覆 email?
林鄭最有料 AO出生 呢家全世界都識
實情係做AO 做到中層個班好難跳出去,AO 比人觀感就係官僚,唔駛都唔需要變通,唔做唔錯樣樣跟本身個套就得。當然最終係睇公司想請咩人,但跳出去真係無講咁易。

利申: 姐夫係AO
你估ACO, CA咩
其實英國當地既AO有冇咁賺?
因為政治任務就係要對付香港人
公務員有過士氣
除左可犯法無罪的瘋人禍奸
我就唔信啦
高人工鐵飯碗都跳?
AO 中層(10-15年) 都100K以上薪金啦.
出邊私人公司邊有位比你入. 除左D 大企業高管
佢地所謂打得係咪耍太極好耍得
公務員唔係要打得嫁
英國佬教左你啦
打得去敍利亞慢慢打啦
唔知 不過以香港特首人工咁高黎計 可能AO無香港咁高
梁銘彥做得衰野多 所以個女咪係加拿大死左
唔洗啦
有巴打留言
以後反正都變人治
私人公司搵紅n代直通xx辦仲方便
仲洗乜要ao呢啲棄英
你叻d,你有連登ac
唔記得左佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞