信報:公務員士氣低落 AO再現跳船潮

341 回覆
346 Like 8 Dislike
⋯⋯筆者收到消息,自從今年6月底實施《港區國安法》後,部分AO萌生去意,過去一、兩個月多名資深政務官決定告退,當中最少4人屬於首長級。

離任的4名首長級AO中,官位最高是D4級的政制及內地事務局副秘書長戴家珮,她早年曾擔任時任律政司司長黃仁龍的AA(政務助理),調到政制局後並非主理選舉事務及政制發展,而是負責香港與內地合作,以及本港與台灣的關係政策等。有官場中人直言對她放棄仕途十分驚訝,因其在政府內部屢獲讚賞「打得」。據了解,戴家珮以家庭理由辭職,有熟悉她的人士表示,戴早前已透露或與家人移民新加坡。

另一名「跳船」的資深AO是民政事務局首席助理秘書長鄭兆勛,主力負責西九文化區事宜。有添馬中人形容,鄭近年晉升速度頗快,亦獲政府保送前往英國牛津大學深造,堪稱「明日之星」,消息說他擬跳槽至積金局。至於其餘兩名話別的首長級AO,都官拜D2級,意味年薪最少200萬元。

筆者曾向公務員事務局查詢,今年每月有多少名政務主任辭官,當中多少人屬首長級別,局方未有提供按月數字,只交代截至11月24日,全年共12名AO離職(包括辭職、轉任政府其他職系等),當中5人為首長級;另有14名AO退休,其中12人位列首長級。

有離開熱廚房的政務官向筆者表示,政府要求他們宣誓効忠特區及擁護《基本法》的新規矩,或多或少令人抗拒,但並非「劈炮」的主要原因,最憂慮其實是日後被委派擔任掌握DQ大權的選舉主任,一旦當上有權取消參選人資格的「刀手」,恐怕難有個人意志作「專業判斷」。

https://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/2646827
點解政府做得野個啲全部都叫打得?
骨子裡就成日諗住打呢個打個個 死支那種
好想知乜撚野叫士氣,講到好似打緊Fifa要夾好國藉同隊先會高分咁
做得公務員本來就想平平穩穩
但而家越搞越多野
公務員有冇士氣
都係返工唔做野架啦
支共特色
就係想換血
加少少人工就冇問題,依附強權又有錢,士氣高定低咪又係hea做
剩低上得位果啲只會更仆街
宣誓效忠支那弓= 出賣自由兼有機會仲要入制裁名單累全家冇得移民,都搵夠仲點會同你癲
真.
做到AO 都人中之龍啦.
個CV咁靚. 出返私人市場更上一層樓.冇咩好怕轉工
所以香港自97之後就不斷淪落,啲有料到嘅全部走曬,下面未夠班嘅就山雞變鳳凰
有錢..就得了
你唔做大把支那人想做
做得野 = 推暴政 都唔會死
曾國衛呢啲咪典型山雞
刷鞋刷到擺支那雜種張大頭相係office
講得出呢句 明顯你好無知唔好睇咁多連登講公務員啲po啦,你估成個政府得aco ca咩
AO出到去慌死冇人請咩
士咩氣呀,公服員服務上級之嘛。
上面叫你做A就做A。
邊個比膽你做B或者做多啲先?
"戴早前已透露或與家人移民新加坡。"

二等公民,另一個中國
講緊林奠媽媽
真係咪聽過一個post係可以唔洗做,真係有嘅話我都想做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞