信報:公務員士氣低落 AO再現跳船潮

341 回覆
346 Like 8 Dislike
佢呢D無關痛癢就還好啦
你試下佢唔係撈演員
係撈其他野
遲下真係連最後既功能都無埋
精英
我估之後會變到好似其他亞洲國家既官場咁
撈公務員撈到坐監收場
郁D就屈叛國罪之類
棄英
被放棄
其實呢班AO唔係移民走既話,好大機會被標籤為不宣誓不愛國
留係香港一樣無運行

如果你唔移民,咁點解唔繼續做AO,唔宣誓,係咪唔愛國愛黨
如果你移民,咁大家都無野好講
你覺得無野咁咪簽囉
或者真係簽左無事呢
就算到時出事都係你瀨野啫
其他人又唔會少忽肉
AO 唔係無料,起碼讀書考試叻同埋通常名校出身
有番咁處下背景囉
但佢地出番私人市場仲搵唔搵得番相同人工,我可以寫包單九成搵唔番
lm
點解要保送前往英國大學?中國大學好失禮咩?
ao唔駛叻 只須bureaucratic
尤其係問責制實施以後
Policymaking無份 鑊就你孭
喺咁嘅氛圍下 出木杉都變大雄
係 做AO係要有料
但係做左咁多年AO 出返私人市場佢地乜都唔識 一定搵唔返咁多人工
情況同轉行一樣
係有料
但同外國玩選舉政治上位果班仍然差好遠
AO 人工55k 同佢有冇料有咩關係?
AO有料在把口同枝筆,唔係做實事
777本身都係山雞啦
要紅唔要專, 山雞變鳯凰, 劣幣驅逐良幣
全部都係講緊同一樣野
離任的4名首長級AO中,官位最高是D4級的政制及內地事務局副秘書長戴家珮,她早年曾擔任時任律政司司長黃仁龍的AA(政務助理),調到政制局後並非主理選舉事務及政制發展,而是負責香港與內地合作,以及本港與台灣的關係政策等。

似係驚俾外國制裁喎,仲要移民去新加坡唔去其他地方
Yes
人地唔係想要老鼠曾
而係要柒婆果種人

入境處處長靠奶上位
暫時都唔見到有邊件ao真係可以被市民認為有料
如果所謂有料係學歷高,咁掃把頭學歷都好高喺當年嚟講
但佢就真係好on9
黑警無料跳番出黎
呢堆AO講緊之後會做問責官
本身有料
出番去私人公司都搶手
何況呢班人都搵夠
離開政府唔駛被制裁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞