信報:公務員士氣低落 AO再現跳船潮

341 回覆
346 Like 8 Dislike
AO 一入職都55K. 高過好多公司 經理級人工了. 你洗驚佢冇料做出面D 經理位

政務主任 (Administrative Officer) (AO)

總薪級表 第27至44點 (跳薪點: 第30,31,33點)
($55,995 - $110,170)
多野做又點
做咁多野個正苦咪又係咁垃圾,有分別咩
一路都有人鬧呢樣嘢,話以前英國佬做晒決定,香港ao只係執行姐。港澳辦前主任王光亞都講過香港人未識得做master.照普遍嚟講,連做leader lead人都成問題。

中國小粉紅就話97後江澤民無乜出聲,結果0371爆鑊,有所謂「五十年不變」即係「五十年不管」嘅責罵。胡錦濤個代就開始落手,所以08年中聯辦曹二寶有第二支管治隊伍講法。12年cy贏咗第二日就到中聯辦謝票之後,全香港都知西環壓住中環,愛港之聲呢類深紅團體出現。之後習總書記正式上台,the rest is history.
仲要全體宣誓,唔走就奇
驚移民唔到去歐美
馬會都有啦.
譚志源
2018年8月15日,譚志源獲委任為香港賽馬會公司事務執行總監。
哇,話跳就跳。快啲立法唔畀公墓員背叛政府啦
入境處旺升官已經唔係第一日嘅事,cy政府除咗入境處長,連保安局長同廉政專員都係入境處出身。今屆特首辦主任都做過入境處長。

你要知守邊境就要同中國聯絡,自然信得過。前面有人提過95年炒入境處副處長,其實咪又係質疑當事人太親中。
醒少少啲人都走啦,通識都俾人搞鳩你唔係支那隻狗分分鐘下個就係你
做到野啲人走哂,得翻寫抄筆記啲人係政府
国安法全部拉得
政府出來資歷唔計數
個套訓練係咁......
政府以開始為公墓員安排好

港府今日(26日)公布,「優秀人才入境計劃」配額由每年1000名增至2000名。入境處回覆,截至今年7月,有735宗申請獲配額,當中694宗自內地,佔總數約94.4%。已提出請辭的民主黨立法會議員林卓廷稱,加大配額令人憂慮,認為政府設法輸入內地人,填補移民離港的港人數目,又稱《港區國安法》實施後,歐美等地優秀人才對來港有顧忌,料日後內地獲批申請人比率將愈來愈高。
高級公務員釋出移民訊號
反正佢地年薪咁高,賺都賺夠有資本轉行
好似FM咁,開球隊會議成日鳩up 嘅話d球員就會唔撚妥你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞