講真 要移民真係唔好諗台灣

337 回覆
186 Like 895 Dislike
學佢哋打工要三好

人工高
返屋企
少野做

你離哂地
台灣仔係唔想人分佢哋啲著數
咁多著數所以啲人懶,又貪政府補貼,個個省都破產咁滯
去台灣移民都係睇死佢地經濟發展唔起啲錢有排搣
冇bno買黎做咩
咪係囉 我本身係臺灣人 見到啲post都即刻燥咗
交通 法律 市容 政治 嗰啲衰嘢我都認
不過見到優越感滿晒出嚟啲人真係覺得好核突
成日諗住點樣攞盡著數
仲有排外問題,講到好似香港人都唔排外
台灣人世界觀好狹窄
台灣人視野只在東南亞 亞洲 可能佢地無咩機會衝出台灣去其他國家睇
上次淩晨機去台北
早早地去左林口一轉,諗住第時雙北市區貴就嚮呢度租/買
咁岩又落狗屎
見到作為新市鎮, 整既地地都容容爛爛浸晒水咁
你又何嘗唔係一個on9仔
繼續上網勸人唔好移民啦,諗下有幾多人被你影響啦,偉人
日日煎炸野 , 間間一樣樣味

井底到你
其實樓主好中肯
一堆人唔明白俾負評
利申:移民台灣四年,人住台北,店開台北
其實我想講,台灣啲人做野真係9hea到一個點,你會頂佢地唔順
仲衰L過大陸
送審中可能係政治問題,同埋疫情

政治上,香港辦事處的人手真係唔夠,最大的阿頭一直唔可以上任,處理事情一定慢咗,加埋呢排多咗人想移民台灣,做唔切可以諒解的,或者寫電郵去問下詳情,佢哋覆電郵都好快

依家想拎簽證去台灣都好難,疫情阻礙好多事情,香港政府都玩政治拖慢好多嘢啦

既然搞緊,只好慢慢等,希望聽到好消息
台灣確實仲有唔少地方可以改善,自己太熱愛漢文化,無論點迫都係難融入英語系國家,台灣將會係首選亦都係努力的目標

呢度好多人一心想去一個烏托邦,想留香港咪慢慢建設香港囉,踩其他地方唔會令香港更成功

搵唔到烏托邦又想走,就要有心去了解一個地方,一個城市,一個國家,努力融入當地,真的用心去建設一個地方,一個城市,一個國家。可以去能夠進步的國家一定比衰落的城市好
完全睇唔到國民黨有翻身的一日,除非真係轉性反共
睇返個勢,老美唔見korean fish,要求郭台銘唔選,蔡本身都好大機會連任,只係唔會超高得票

希望唔好放棄台灣,唔好中計踩台灣,幫台灣改進不足,其實會更加好
梗係驚啦,依家滲透好勁
嚴格係為咗保障自己
有無諗過去影響台灣轉變?
佢哋有好多地方唔好,唔代表唔可以去教好,去改好
節奏慢,同埋英文無香港人好,台灣都話要發展兩文雙語啦,改變只係時間問題
唔想走的人通常都諸多理由,嫌三嫌四
每個地方的發展步伐唔同,台灣確實滯後咗,但呢個係有歷史原因
去得台灣真係要融入當地,參與當地,淨係想嘆世界就咪去台灣
當外來的人分薄資源,當地人一定有反抗
唔去建設人哋國家,只係嫌棄人,真係去邊度都生活唔到
台灣根本除咗台北之外都係東南亞水準
我去越南泰國唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞